EK-16jr 2023 (Oranje selectie)

Wisselend succes Nederlandse junioren op openingsdag EK -16

In de voetsporen treden van voormalig kampioenen Carlos Alcaraz, Iga Swiatek of Holger Rune. Dat is de droom van de spelers op de 47ste editie van de European Junior Championships 16 & Under. Hidde Schoenmakers, Sammy Guinau, Britt du Pree en Luna Juliette Dekker vertegenwoordigen ons land in Italië.

Bijna 150 spelers uit 40 verschillende landen doen deze week mee aan de Europese titelstrijd voor spelers tot en met zestien jaar. Plaats van handeling is het Italiaanse Parma, waar vier van de stad haar meest prominente tennisclubs de deuren hebben geopend voor de sterren van de toekomst. Vanaf vrijdag, als de kwartfinales op het programma staan, wordt er gespeeld op het terrein van CT Parma, waar afgelopen week een WTA-toernooi plaatsvond.

Een Europese juniorentitel in deze leeftijdscategorie is niet zelden een voorbode geweest van een grote toekomst. Onder de voormalige winnaars zitten 27 spelers die later de nummer één-positie veroverden op de wereldranglijst (dertien in het enkelspel en veertien in het dubbelspel). Voor de kampioenen in het enkelspel (jongens en meisjes) ligt er dit seizoen al een mooi toetje in het vooruitzicht. Zij mogen namelijk meedoen aan het Tennis Europe Junior Masters-toernooi in Monte-Carlo (2-5 November).

Wisselend succes

Voor de Nederlandse afvaardiging was er op de openingsdag wisselend succes met, in het enkelspel, overwinningen voor Hidde Schoenmakers en Britt du Pree en nederlagen voor Luna Juliette Dekker en Sammy Guinau.

Luna ging met 6-3, 6-0 onderuit tegen de Belgische Katarina Kujovic, de nummer vijftien van de plaatsingslijst. Guinau verzamelde één game tegen de als zestiende geplaatste Serviër Ognjen Milic: 6-0, 6-1.

Hidde begon zijn toernooi met een 6-1, 6-4 overwinning op Lenny Forman uit Luxemburg en speelt in de derde ronde (laatste 32) tegen de als zevende geplaatste Bulgaar Ivan Ivanov. Samen met Sammy haalde Hidde de tweede ronde van het dubbelspel. De Slowaken Daniel Balascak en Filip Poklemba werden opzij gezet met 7-6 (4), 3-6, 10-6. Ludwig Hermann en Sander Juuhl Sivertsen zijn de volgende tegenstanders. De als zesde geplaatste Noren hadden een bye in de eerste schifting.

Du Pree treft titelkandidaat

Britt stond slechts één game af in haar eerste ronde-partij tegen de Noorse Nora Syrtveit: 6-0, 6-1. Zij treft vervolgens Julia Stusek en die vijftienjarige Duitse, als vijfde geplaatst, is één van de titelkandidaten in Parma. Vorig jaar won zij op het prestigieuze Les Petits As zowel het enkel- als dubbelspel bij de meisjes tot en met veertien jaar. Dit jaar heeft ze al veel ervaring opgedaan bij de senioren.

Britt en Luna spelen in het dubbelspel tegen de Roemeense meisjes Alexia Ioana Tatu en Diana-Ioana Simionescu, als dertiende geplaatst.

De Nederlandse tieners worden namens de KNLTB begeleid door trainer/coach Raymond Knaap en technisch directeur Jacco Eltingh (zie FOTO boven). Vlnr: Luna Juliette Dekker, Britt du Pree, Raymond Knaap, Hidde Schoenmakers, Sammy Guinau en Jacco Eltingh.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de European Junior Championships 16 & Under.

Update: kwartfinales eindstation

Britt du Pree is gestrand in de kwartfinales van de European Junior Championships 16 & Under en van onze landgenoten in Parma leverde zij daarmee de beste prestatie. Na vier zeges moest ze haar meerdere erkennen in de als eerste geplaatste Teodora Kostovic: 7-5, 7-6 (3). Britt won in de tweede ronde knap van de als vijfde geplaatste Duitse Julia Stusek met 4-6, 6-4, 6-3.