DSC08867

Leer de kracht van visualisatie (en voorpret)

Regelmatig hoor je sporters of coaches zeggen dat ze visualiseren voor een belangrijke wedstrijd. Maar waarom doen ze dat eigenlijk?

Visualiseren is het in gedachten voor je zien van een bepaalde taak in een bepaalde situatie. Dit kan jou helpen om goed voorbereid te zijn op onder andere een spelsituatie of emotie. Dat betekent dus dat door te visualiseren je dubbel kunt genieten van je komende wedstrijd. En is voorpret vaak niet ontzettend leuk?
 
Met deze tips van de technische staf van de KNLTB leer je nog beter hoe visualiseren werkt en hoe jij dit goed kan toepassen voor een belangrijke wedstrijd.

Visualiseren is het in gedachten voor je zien van een bepaalde taak in een bepaalde situatie. Een proftennisser kan zich op deze manier voorbereiden op bijvoorbeeld spelen in een vol stadion. Maar visualisatie kan zeker ook de recreatieve speler helpen.

Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat onze hersenen hetzelfde werken als tijdens de echte actie. Je kunt bijvoorbeeld visualiseren dat je op 5-5 in de derde set je tactiek perfect uitvoert en dat er publiek langs de baan zit. Je kunt ook een dropshot in een specifieke situatie visualiseren.

Als je gaat visualiseren neem dan een actieve houding aan. Het kan bijvoorbeeld helpen om je tennisracket vast te houden.

Stap voor stap
Visualiseer eerst de omgeving, de baan, de tegenstander(s) en het publiek. Ga vervolgens naar je taak. Waar sta je precies en wat doe je?

Als je merkt dat dit je goed afgaat, kun je ook emoties visualiseren. Bijvoorbeeld frustratie van het vorige punt of spanning. Loop op deze manier stap voor stap de rally door. Je zult merken dat je hier steeds beter in wordt.

Meer weten over gezond leven?

Bekijk hier de pagina van Zilveren Kruis en KNLTB speciaal opgezet voor tennissers zoals jij.