DSC02792

Talentvolle Vinz (10) zet zijn autisme in als kracht: ‘Ik wil altijd winnen’

Deze maand is het KNLTB heldenmaand. Iedereen kent wel een held of is misschien zelf een held voor een ander. Niet alle helden dragen immers een cape.

Jong, oud, bekend of onbekend iedereen kan een voorbeeld of inspiratie zijn. Zo ook Vinz Davidson (10). Lees zijn verhaal en besef dat niets je hoeft tegen te houden om je dromen na te jagen.

Vinz is geboren op 27 december 2012. Dat is voor een jeugdtennisser geen prettige datum, omdat je dan altijd de jongste bent van je leeftijdsklasse. Maar dat is niet de grootste uitdaging waar hij voor staat. ‘Was ik maar met anderen hersenen geboren’, vertelde hij toen hij in groep 4 op school zat.

(Tekst gaat verder onder de video.)

Vinz heeft een Autisme spectrum stoornis (ASS). Bij alle soorten autisme staat een stoornis in de informatieverwerking centraal. De hersenen kunnen informatie niet goed verwerken en dat kan ervoor zorgen dat de persoon minder goed is in het leggen van sociale contacten, communiceren, lezen van lichaamstaal of herkennen van figuurlijke uitspraken. Bovendien is hij of zij gevoeliger voor prikkels en gefocust op één onderwerp met herhalende patronen in het gedrag.

Laat dat laatste nou eens heel goed van pas komen als je (prof)tennisser wilt worden.

Buiten de baan heeft Vinz moeite met schakelen en heeft hij veel structuur en houvast nodig. Vandaar dat hij op school na het buitenspelen of een moeilijke les nog even tegen de schoolmuur mag tennissen voordat hij weer de klas in gaat. Met het racket honderden keren tegen de bal slaan, maakt hem rustig. Tennis is zijn medicijn.

Via Maak Kennis met Tennis is hij op zesjarige leeftijd in Oosterhout in aanraking gekomen met de sport. Direct was hij verknocht en bloeide hij op.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Op de tennisbaan komen de symptomen van zijn autisme, zoals het focussen op één taak, in zijn voordeel samen. Daarmee onderscheidt hij zich op mentaal vlak ten opzichte van zijn leeftijdsgenootjes. Door wat hij op de tennisbaan leert en hoe hij zich gedraagt, groeit hij ook als persoon buiten de baan.

Je begint te glimlachen zodra het woord tennis valt. Wat vind jij zo leuk aan tennis?
‘Wedstrijden spelen. Winnen. Ik wil altijd winnen.’

Wat is je kracht?
‘Mijn mentaliteit. Als ik achter sta ga ik niet met rackets gooien of iets dergelijks. Ik probeer juist rustig te blijven, want dan gaat het vaak beter.’

Heb je trucjes om rustig te blijven?
‘Tussen de punten door kijk ik vaak naar mijn snaren. De ballen raap ik ook wat trager op om mijzelf tijd te geven om na te denken.’

Hoe zou je je spel omschrijven?
‘Ik blijf graag lang in de rally en als het kan val ik aan naar de hoek. Als ik een mooie schuine bal speel waar mijn tegenstander moeilijk bij kan dan wil ik ook wel naar het net gaan om het punt met een volley of smash af te maken.’

Wie zijn jouw helden?
‘Roger Federer zou ik graag nog eens ontmoeten en Carlos Alcaraz vind ik cool. Zijn dropshots en dat hij voor elk punt gaat is mooi om te zien. Hopelijk kan ik over tien jaar tegen hem spelen.’

Hoe ziet jouw tennisweek er uit?
‘Na de vakantie ga ik veranderen van tennisacademie en in Tilburg trainen. Op school mag ik ook altijd tennissen. Als ik overprikkeld raak dan mag ik tegen de schoolmuur tennissen om rustig te worden. Vaak is dat na het buitenspelen en na de lunch. Daarna gaat het altijd een stuk beter, want dan zijn de prikkels verdwenen. In de drukke klas en als het heel warm is en ik moet moeilijke sommen maken dan kom ik er niet uit. Dan lukt het gewoon niet binnen een bepaalde tijd. Tennissen maakt me dan rustig.’

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Vinz gaat trainen bij de Ambition Tennis Academy in Goirle. Hier zijn brede groepen en is er een goede aansluiting met het Willem 2 College. Het is duidelijk dat hij niet tennist voor een ander, maar uitsluitend voor zichzelf. Hij beseft namelijk dat hij bij de nieuwe tennisschool zichzelf verder kan verbeteren. Daar hecht hij meer waarde aan dan bij zijn tennisvriendjes in Breda te blijven. Hij heeft namelijk maar één doel in zijn drukke hoofd en dat is om continu een betere speler te worden.

‘Ik heb er zin in om in Tilburg te gaan trainen. Spannend vind ik het niet. Later wil ik immers proftennisser worden. Hier moet ik veel voor trainen en mijn best blijven doen. Een paar keer in de week begin ik zelfs om 07.30 uur in de ochtend met training. Hierdoor hoef ik in de middag niet meer zo te haasten en kan ik ook wat anders afspreken. Andere hobby’s naast tennis? Tennis! Een andere sport dan tennis heb ik nooit geprobeerd. Al was ik bij de Koningsspelen ook wel heel goed in slagbal. Toen sloeg ik de bal verder dan iemand die al vijf jaar op slagbal zat.’

Vinz is trots op zichzelf en heeft van zijn moeilijkheden zijn kracht weten te maken. Intussen is hij opgeklommen tot de top20 van jeugdspelers in Nederland geboren in 2012.

Hij beseft dat na dit artikel iedereen in de tenniswereld op de hoogte is van zijn autisme, want daarvoor hield hij en zijn familie het in de tennisomgeving stil. Maar hij ziet inmiddels zijn autisme als een kracht op de baan. Een voordeel dat anderen niet hebben.

Zijn verhaal is hopelijk een inspiratie voor anderen. Want wat voor diagnose je ook krijgt, niets hoeft je tegen te houden om je droom na te jagen.

Dat is wat helden doen.