Beachtennis Tim forehand

Groeiende populariteit NK bewijst dat beachtennis in de lift zit

De groeiende populariteit van de NK Beachtennis bewijst dat de sport die gekenmerkt wordt door intensiteit in een zomerse, gemoedelijke sfeer nog altijd in de lift zit.

Twee mannen die op de internationale tour een duo vormen en samen het beachtennis in Nederland naar een hoger plan tillen, staan zondagmiddag (13 augustus) in de finale van het herenenkelspel op de NK Beachtennis. Op één van de 22 aangelegde banen bij Strandclub Xiringuito op het Scheveningse strand matten Joeri Ertner en Bo Groot Antink (respectievelijk 56 en 76 op de wereldranglijst) elkaar af. De baan waarop zij spelen is een stuk smaller dan een normaal beachtennisveld, dat met 16x8 meter is gemaakt voor twee tegen twee. Voor het enkelspel zijn de afmetingen 16 meter lang en 4,5 meter breed.

“Met name als je serveert, is het zwaar. Je rent de hele tijd naar voren en naar achteren”, weet Tim van Pagee, al jaren een drijvende kracht achter het beachtennis in Nederland, onder meer als organisator van de NK. Twee jaren geleden veroverde hij zelf nog de titel in het enkelspel, een discipline die het qua aanzien nog altijd ruimschoots aflegt tegen het dames- en herendubbelspel. In tegenstelling tot tennis is het onwaarschijnlijk dat hier verandering in komt, maar op de NK is de één-tegen-één inmiddels wel ingeburgerd.

“We hadden voor het vierde jaar enkelspel op de NK en voor het eerst hadden we, zowel bij de dames als de heren, een volwaardige kwalificatie voorafgaand aan het hoofdtoernooi. Dat geeft aan dat de populariteit groeit”, benadrukt Van Pagee, die bij de vrouwen Anne Hoogendam de titel ziet veroveren na een overwinning op Joyce Fennis in de finale (4-1, 4-1). 

Bij de mannen gaat de eindstrijd zoals verwacht tussen de twee vaandeldragers van het Nederlandse beachtennis, maar ze krijgen het niet cadeau op weg naar de finale. “Ze moesten meer aan de bak dan vorig jaar om de finale te bereiken. Een goed teken”, aldus Van Pagee. Hij geniet van het treffen tussen Ertner en Groot Antink. “Die twee tegen elkaar: dat is topsport. Snel en spectaculair met twee verschillende speelstijlen tegenover elkaar. Joeri is de rust en de degelijkheid, maakt heel weinig fouten, speelt berekenend. Bo neemt meer risico, slaat keihard; die smashes gaan af en toe door het zand heen. Ze zijn heel erg aan elkaar gewaagd.”

Mijlpaal

Waar vorig jaar Groot Antink de titel veroverde, trekt Ertner nu aan het langste eind, met 4-2, 4-2. Dat de oudste van de twee wint, past wel in het plaatje van dit seizoen, waarin ze ook met andere partners toernooien speelden. De 33-jarige Ertner kende daarin iets meer succes dan zijn elf jaar jongere landgenoot. Niet dat ze op elkaar uitgekeken zijn. In mei boekten ze nog hun grootste succes als duo; het winnen van een BT100-toernooi in het Franse Prudence Creole. Een unieke mijlpaal voor een Nederlands duo en een teken dat ze nog altijd op de goede weg zijn. Eind september hopen ze dat in Griekenland te bewijzen op de EK, waar ze als Nederlands kampioen (herendubbelspel) van 2022 rechtstreeks voor geplaatst zijn.

Eerst maar eens de Nederlandse titel prolongeren, volgend weekeinde (26 en 27 augustus). Dan staat het heren- en damesdubbelspel op het programma en zijn er tickets te verdienen voor de EK 2024 (twee duo's bij de heren en twee bij de vrouwen).

Gemengd dubbelspel en junioren

Dit weekeinde (19 en 20 augustus) wordt het gemengd dubbelspel afgewerkt. Ook in het aantal aanmeldingen voor dat onderdeel ziet Van Pagee dat de sport in de lift zit. “We hebben een voorronde met veertien teams, dat is een enorme stap. We hadden veel wildcard-aanvragen, maar konden er slechts twee uitdelen (voor het hoofdschema). De andere teams waren dus veroordeeld tot de voorronde.”

Sinds 2019 is de NK Beachtennis er voor junioren, en ook dit onderdeel is groeiende. Ten opzichte van vorig jaar is er zelfs meer dan een verdubbeling, van vijf naar dertien teams. Zij komen op de laatste speeldag (27 augustus) in actie, naast de senioren. “Dat is bewust zodat de jeugd ook kan zien hoe het spelletje gespeeld dient te worden. En voor hen is het natuurlijk mooi om voor publiek te spelen. Vorig jaar konden we ze de finale op het centre court laten spelen, dat gaan we dit jaar ook proberen”, vertelt Van Pagee, die één duo in het bijzonder in de gaten gaat houden. Aangezien jongens en meisjes door elkaar spelen doen zoon Stan (14) en dochter Roos (11) samen een gooi naar de titel. “Ze zijn heel fanatiek, dat hebben ze van hun vader. We spelen veel beachtennis op vakantie en ze gaan vaak met mij mee naar toernooien”, aldus Van Pagee, die blij is met hoe de sport zich in ons land ontwikkelt.

“Na corona hebben we het best even lastig gehad, maar als je kijkt naar de populariteit van de NK en naar het toernooiaanbod in Nederland dan zijn we hier ontzettend lekker bezig.”

Klik hier voor meer over de KNLTB NK Beachtennis en Zomertour.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van de KNLTB NK Beachtennis.