Pieter de Lange (2)

De Lange eerste Nederlandse winnaar Amjoy Cup

Pieter de Lange heeft de Amjoy Cup onder 18 jaar gewonnen. Hij werd daarmee de eerste Nederlandse winnaar in het enkelspel van het internationale J60-toernooi in Eindhoven.

De Lange versloeg in de finale de Japanner Ryo Tabata met 6-1 6-2. De zege betekende voor de 17-jarige Westlander zijn grootste titel in zijn nog prille carrière.

‘In mijn hoofd zat het goed. Maar ik voelde wel wat spanning in mijn lichaam. Desondanks hield ik me aan het wedstrijdplan en dat werkte’, sprak de winnaar van de Amjoy Cup na afloop.

Gezien de vorige winnaars bij de jongens kan dit toernooi een opstap zijn naar een carrière bij de profs.

‘Ik wil Arthur Fils (ATP-47), de winnaar van de Amjoy Cup in 2020, achterna. Dat begint met het spelen van Grand Slamtoernooien bij de junioren. Ik hoop in januari naar Melbourne af te reizen om de Australian Open te spelen. Al moet ik dan nog wel meer finales bereiken op nog prestigieuzere toernooien.’

De Lange staat voor zijn laatste jaar op het VWO. ‘Overdag zit ik op school en aan het eind van de middag tennis ik. Als ik dan ’s avonds thuiskom moet ik nog huiswerk maken. Het vergt enorm veel discipline.’

In het dubbelspel trok De Lange samen met zijn Duitse partner Yannic Nittmann in de finale aan het kortste eind. Het Japanse duo Kawanishi/Tabata pakte met 7-5 6-3 de eindzege.

Nederlands succes was er wel in het meisjesdubbel. Charlotte Pikkaart won met Michelle Khomich uit Duitsland de titelstrijd met 6-3 6-3 van Carla Grignac uit Frankrijk en de Britse Tamara Kuti.

De titel in het meisjesenkelspel ging naar Hikari Yamamoto uit Japan.

Alle uitslagen vind je hier.

Het rolstoeltoernooi werd gewonnen door Maximillian Taucher. De Oostenrijker won in de finale met 6-3 6-2 van de Nederlander Ivar van Rijt. De dubbeltitel was voor Van Rijt en de Zweed Oscar Tarantino.

Toernooidirectrice Annemarie Mikkers bewondert de deelnemers. 'Het is mooi dat spelers het harde werken van jaren kunnen bekronen met mooie resultaten. De tennissers zelf, maar zeker ook hun familie en trainers, moeten er veel voor laten. Ervaring opdoen is heel belangrijk voor spelers op deze leeftijd die het professionele circuit in willen.'

Foto: John van Beers / Rejoin Photography