High Five Dames

Blijf gemotiveerd tijdens moeilijke momenten met deze tips

Tennis lijkt de ene dag vanzelf te gaan, terwijl het de andere dag hard werken is geblazen. Mentaal is het soms ook zwaarder dan andere keren.

Blijf gemotiveerd tijdens de wedstrijd of training met onderstaande tips.

Als je let op onderstaande drie psychologische basisbehoeften dan is je motivatie of die van je partner binnen mum van tijd aangewakkerd en kun je lastige situaties beter aan.

De eerste is de behoefte aan competentie ervaringen. Als je bijvoorbeeld ziet dat een bepaalde slag goed werkt, word je gemotiveerd om dit te blijven doen. Dus sla die forehand langs de lijn met succes keer op keer.

Als tweede is er de behoefte aan verbondenheid. Deze geldt vooral tijdens competitiedagen. Als je teamgenoot een spannende partij in de derde set binnensleept dan geeft dat jou ook energie. Je gaat dan vol energie de baan op.

Last but not least want zeker de belangrijkste is de behoefte aan autonomie. Het voelt namelijk goed als je zelf het initiatief hebt. Jij bepaalt bijvoorbeeld zelf wat je traint en waar je beter in wilt worden. Of als je dubbelpartner door een minder goede fase in de wedstrijd gaat, kun je benadrukken wat hij goed doet of kan. Aanmoedigen van teamgenoten zorgt voor binding.

Tip voor de trainer of coach: geef de spelers het initiatief in wat ze willen trainen en hoe ze dat trainen.

Meer weten over gezond leven?

Bekijk hier de pagina van Zilveren Kruis en KNLTB speciaal opgezet voor tennissers zoals jij.