Nouk Kleinenberg (Arnolduspark 2023)

Tennis Europe-toernooi in Borne terug op de kalender en nu voor langere tijd

Twee jaren na zijn invalbeurt is Ad Luttikhuis met zijn team terug op de internationale juniorenkalender. Op de gravelbanen van Racket en Fit Center Borne begint komend weekeinde de APPROACH TE Junior Tour 2023.

“Een week of zes geleden werden we benaderd met de vraag of wij de plek van Meppel konden overnemen. Die hadden de organisatie terug gegeven”, verklaart Luttikhuis in de aanloop naar het Tennis Europe-toernooi voor kinderen tot en met veertien jaar. Een logische keuze omdat 'Borne' twee jaren geleden ook al naar tevredenheid de plaats had ingenomen van 'Amstelpark', dat zich vanwege coronaperikelen had teruggetrokken. Nu is de vervanging definitief. Meppel keert (voorlopig) niet terug en Borne neemt de komende jaren die plaats op de kalender in.

Het organiseren van een toernooi kun je wel aan Luttikhuis over laten. “Wij organiseren veel jeugdtoernooien, veel NRT's en natuurlijk het ITF-toernooi in Oldenzaal voor profs. Als coach ben ik de afgelopen jaren natuurlijk ook veel op Tennis Europe-toernooien geweest”, aldus Luttikhuis, die met zijn tennisschool Approach de talenten in het oosten van het land (Twente en omgeving) opleidt. “We zijn één van de gecertificeerde tennisscholen in Nederland. Wat dat aangaat is het ook goed om dit te organiseren. Voor onze talenten is het erg leuk dat zij nu eens dichtbij huis kunnen spelen.”

'Niet dik bezaaid met talent'

Namens Approach staan Nouk Kleinenberg, Julia Koller, Sem Briels en David van Kooten aan de start, een mooi aantal vindt Luttikhuis. “Voor het Twentse tennis is dit wel mooi. In het oosten van het land is het niet dik bezaaid met talent.” Nouk is als derde geplaatst in Borne, achter Fleur de Bresser en de Duitse Insa Hetzel. Zij won dit jaar al vijf dubbelspeltitels op de Tennis Europe-tour en haalde in Amsterdam en Hoofddorp de finale van het enkelspel. Deze week speelt ze, net als Julia en Sem, op de Amstelpark Tennis Academy Trophy in Amsterdam. “Nouk ontwikkelt zich goed. Naar volle tevredenheid”, ziet Luttikhuis, die ook wel wat publiek verwacht komende week. “Niet zoveel als in Oldenzaal natuurlijk – daar zit het vol-, maar ik hoop en verwacht dat er wel wat mensen komen kijken. Voor de club en voor het centrum is het natuurlijk niet slecht. Veel reuring, een volle week met veel schwung.”

Categorie 3 past bij Nederland

Het Tennis Europe-toernooi in Borne is, net zoals de meeste TE-toernooien in Nederland, bestempeld met categorie 3. Categorie 1-toernooien, de hoogste soort, staan in ons land niet op de agenda. De absolute toppers in hun leeftijdscategorie komen hierop in actie. Categorie 3 is prima voor Nederland, stelt Luttikhuis. “De categorie moet aansluiten bij de talenten die wij in Nederland hebben. Anders organiseer je het voor de buitenlanders.”

Klik hier voor meer informatie over de APPROACH TE Junior Tour 2023, en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.

Afbeelding boven: Nouk Kleinenberg in actie. Copyright Tennis Europe/TopTennis.photos.