FlowerBulbTournament2022-Gustavo

Flower Bulb Tournament viert 20-jarig bestaan

Op het ITF Junior Flower Bulb Tournament bij de Hillegomse Tennis Club wordt ook dit jaar weer de Nico Tromp Trofee uitgereikt. Een sportiviteitsprijs waarbij de organisatie een speler die zich van zijn of haar sportiefste kant laat zien in het zonnetje zet. Met toernooidirecteur Romy Blokker kijken we vooruit op de jubileumeditie. Het toernooi bestaat 20 jaar.

Van Lesley Kerkhove uit Zeeland tot Gustavo Ribeiro de Almeida uit Brazilië. We hebben het niet over oud-winnaars van het ITF J60-toernooi, al mag die erelijst met namen als Michaëlla Krajicek, Thomas Schoorel, Thiemo de Bakker, Quirine Lemoine en Jesper de Jong er ook zijn. Nee, het gaat hier over de eerste en de laatste winnaar van de Nico Tromp Trofee, een initiatief dat door de organisatie in het leven is geroepen om één van de oprichters van het juniorentoernooi (-18 jaar) te vereeuwigen. Dankzij Nico Tromp en Wim van Eeden werd het toernooi in 2002 voor de eerste keer georganiseerd en na het overlijden van Tromp in 2005 werd een jaar later deze sportiviteitsprijs voor het eerst uitgereikt. Van Eeden is met zijn 77 jaar nog steeds onderdeel van het parkbeheer. Hij is volgens Romy Blokker iedere ochtend van het toernooi om zeven uur 's ochtends aanwezig om alles spik en span te maken.

Voor Blokker gaat de wekker iets later, al zijn het drukke dagen voor het kind van de club die voor de tweede keer aan het roer staat van het internationale juniorentoernooi. In haar debuutjaar reikte zij de Nico Tromp Trofee uit aan Gustavo Ribeiro de Almeida. De Braziliaan verloor de finale van Marc Majdandzic, maar maakte vooral indruk met zijn persoonlijkheid. ”Enorm respectvol naar de club, naar de tegenstanders. Een heel fijne aanwezigheid. Een voorbeeld qua wedstrijdmentaliteit bovendien, een doorzetter die altijd positief bleef en een paar zware potten uit het vuur sleepte.”

Dit jaar staan er geen Brazilianen aan de start, maar met spelers uit Japan, Australië, Mexico Singapore en Maleisië is er toch sprake van een mooi intercontinentaal speelveld. Zoals gebruikelijk komt het merendeel uit Europa en namens Nederland staan Hidde Schoenmakers, Niels van der Sijs, James Pikkaart, Kaj Glaser en Rein Koenders aan de start. Bij de meisjes zien we Loes Ebeling Koning, Charlotte Pikkaart, Safien Boulonois, Lina Elahi en Jinte Eve de Boer in het hoofdschema. Wildcards zijn er voor de HTC'ers Jens van Trigt, Teun Visser, Tom van der Vlugt en Feline van Eijkelenburg. 

Jong team van vrijwilligers

Blokker kijkt uit naar haar tweede editie als toernooidirecteur met een jong team van vrijwilligers, dat makkelijk aansluiting vond bij de spelers. "Ik denk dat het een toegevoegde waarde is voor een juniorentoernooi, zo'n jong team. Normaal gesproken zijn het toch wat oudere mensen in een organisatie. Wat logisch is voor een dag toernooi. Maar we zagen vorig jaar dat spelers ons makkelijk benaderden met vragen en dergelijke. Onze ervaring was dat aan het begin van de week ouders en begeleiders het contact deden. We zagen dit verschuiven naar de spelers zelf omdat ze aansluiting vonden met mijn jonge vrijwilligers", aldus Blokker, zelf 31 jaar.

Feest met bollen

Omdat het toernooi haar twintigste verjaardag viert is het park extra feestelijk aangekleed en trakteert de club alle spelers en bezoekers op poffertjes. Er is een Kids Day en op dinsdag 18 juli is er een 'photo booth' waar gratis gebruik van kan worden gemaakt. Vanzelfsprekend zullen ook de tulpenbollen (in bijvoorbeeld spandoeken en in de prijzen) niet ontbreken, want dat is waar het Flower Bulb Tournament in de bollenstreek al jaren om bekend staat.

Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen. 

Afbeelding boven: Gustavo Ribeiro de Almeida werd in 2022 tweede in het enkelspel en won de Nico Tromp Trofee voor zijn sportieve gedrag. Credits: vrijwilligers HTC Hillegom.

Afbeelding onder: Loes Ebeling Koning met Annelin Bakker (links) na de verloren dubbelspelfinale in 2022. Bakker haalde ook de finale in het enkelspel. Credits: vrijwilligers HTC Hillegom.