junioren tour meisje focus return

Van Hellemondt: 'Dit wordt mijn laatste feestje'

Ervaringsdeskundige Gerard van Hellemondt kijkt vooruit naar een vermoedelijk heet weekje internationaal juniorentennis en blikt, in zijn laatste jaar als toernooidirecteur, ook een beetje terug op meer dan dertig jaren sportcentrum Leeuwenbergh.

Vorig jaar was er al sprake van, maar voor Gerard van Hellemondt is het nu toch echt zijn laatste jaar bij sportcentrum Leeuwenbergh en dus ook als toernooidirecteur van de ITF Junioren-toernooien. Volgende week maandag begint op het sportpark op de rand van Rijswijk, Voorburg en Leidschendam het ITF J100-toernooi en over een maand is het ITF J60-toernooi, een treetje lager qua niveau.

Na ruim dertig jaar geleden te zijn begonnen met het tenniscentrum –“we hebben dat vanaf de grond opgebouwd”- is het mooi geweest voor de man die weer 'de proftour opgaat' om met een speler op te trekken als zijn of haar persoonlijke coach. Hij leidt op 'Leeuwenbergh' ook spelers op onder de vlag van Tennisschool T.I.K., maar of hij met één van zijn pupillen, en zo ja welke, op pad gaat, laat Van Hellemondt in het midden. "Daar doe ik nog geen mededeling over." Liever vertelt hij over 'zijn' toernooien, al is de spanning er na ruim 25 jaar als toernooidirecteur wel af. “De organisatie is eigenlijk appeltje-eitje. Daar is weinig spannends meer aan. Maar het is wel heel leuk. Je doet het voor de kids in Nederland, voor het nationaal tennis.”

Hotels 'schreeuwend duur'

De grootste uitdaging is volgens Van Hellemondt, ieder jaar weer, het regelen en financieren van 'hospitality'. Voor de spelers die in de kwartfinales staan (enkel- en dubbelspel) moet hij een onderkomen regelen. “Vroeger hadden we gastgezinnen, op een gegeven moment mocht dat niet meer, maar ook nu dat wel weer mag, is dat een lastig verhaal. We zijn dus altijd op zoek naar hotels, maar dat is een crime. We zitten onder de rook van Den Haag, hotels zijn schreeuwend duur. We hebben nu een deal gemaakt met een hotelgroep. Daar zijn we blij mee. We krijgen een bijdrage van de KNLTB en met een beetje sponsoring komt het weer rond, maar het kost altijd geld.”

Hogere status

Financiën zijn volgens Van Hellemondt ook de reden achter het niet doorgroeien naar een toernooi met een hogere status. “Je hebt dan andere vereisten. Daar komt meer bij kijken, met name financieel. En wij willen zo min mogelijk doorberekenen aan onze klanten. Bovendien wil je ook continuïteit bieden en dat wordt dan lastig. We hebben er voor gekozen om het dit jaar hetzelfde te houden, maar we zoeken zeker wel naar mogelijkheden om toch nog een keer die stap te maken”, aldus Van Hellemondt, die eerder al eens de wens uitsprak om door te groeien naar een ITF J200 of J300. Van die twee hoogste categorieën, onder de Grand Slams, is er in Nederland slechts één. In Castricum is sinds jaar en dag de TC Bakkum Dutch Junior Open, een ITF J200-toernooi.

“Toen wij begonnen had je in Nederland alleen Castricum. Daar hebben wij het van afgekeken. Dat toernooi staat als een huis.”

Dat laatste kan zeker ook gezegd worden van het ITF J100-toernooi dat maandag begint met de kwalificaties en een dag later met het hoofdschema. Van Hellemondt heeft er weer zin in. Over de hitte maakt hij zich geen zorgen. “Als het boven de dertig graden komt, geldt een hitteprotocol. Dan moeten we het speelschema aanpassen. Voorlopig hebben we gewoon voldoende water en sponsen voor op de baan geregeld.”

Feestje zonder randprogramma

Heeft Van Hellemondt voor deze laatste editie nog iets speciaals in petto? “Het is altijd speciaal, want je moet er een feestje van maken. Dit wordt alleen mijn laatste feestje”, zegt de 65-jarige tenniscoach. die wel benadrukt dat het om een 'tennisfeestje' gaat. Toeters en bellen in een randprogramma zijn er bij dit toernooi niet bij. "Het gaat om het tennis. Die kids werken hard genoeg, het is al best een vol programma. Het is ook de opstart naar een tenniscarrière voor deze spelers."

Klik hier voor meer informatie over de Holiday Inn ITF J100 Leeuwenbergh 2023, een toernooi voor spelers tot en met achttien jaar. Bekijk welke (Nederlandse) spelers meedoen en check tijdens het toernooi de speelschema's en uitslagen.