AmjoyCup2022 Stan Put Mats Jutte

Nederlanders azen op titel op almaar uitdijende Amjoy Cup

Net als vorig jaar organiseert het team onder leiding van toernooidirecteur Wim van den Hurk drie toernooien: Amjoy Cup Tennis Europe u10/u12/u14, Amjoy Cup ITF J60/Wheelchair en Amjoy Cup ITF 15K. Komend weekeinde begint bij TOS Bergeijck het TE-toernooi voor de jongste jeugd.

Op de deelnemerslijst prijkt onder meer de naam Stan Put. De tennisser van Amjoy won vorig jaar bij de jongens tot en met twaalf jaar. Dit jaar wilt hij dat kunstje herhalen in een hogere leeftijdsgroep. Zijn grootste concurrent op papier is de Ier Charlie Riley, maar ook Wouter Richard van Hillegersberg zal azen op de titel. Verder is Ivan van Ruiten, vorig jaar met Stan winnaar van het dubbelspel, één van de in totaal elf landgenoten in het hoofdschema.

De Belgische Farah Janssen gaat dit jaar net als Stan proberen de Amjoy Cup te winnen in 'de U14' na haar zegetocht in de 'U12' een jaar geleden. Haar grootste concurrenten op papier zijn de Litouwse Emilija Lebedevaite en de Nederlandse Fleur de Bresser. Ook Viktorija Cesonyte uit Litouwen en Nouk Kleinenberg zijn gevaarlijke klanten. Zij speelden vorige maand de finale van de Hugo Ekker Tennis Academy Cup in Amsterdam -ook een TE-toernooi voor spelers tot en met veertien jaar- met Cesonyte die daar de titel pakte. Hiernaast staan er nog elf Nederlandse meisjes in het hoofdschema, waarvan drie dankzij een wildcard.

Van heinde en verre

Ook in de onder twaalf-categorieën is Nederland goed vertegenwoordigd. Toernooidirectrice (samen met Annemieke van Sambeek) Bianca Schaeffer is trots op het diverse deelnemersveld: "Het toernooi valt officieel onder Tennis Europe. Het merendeel van de spelers komt dan ook uit Europa. Maar uiteindelijk reizen ook veel tennissers uit verre landen naar Bergeijk af om hier te spelen. We hebben deelnemers uit Australië, Brazilië, Kenia, Koeweit en de Verenigde Staten om maar wat te noemen", aldus Schaeffer op de toernooiwebsite. 

De toernooiweek start zaterdag 24 juni met het kwalificatietoernooi. Via de kwalificaties kunnen tennissers nog deelname afdwingen aan het hoofdtoernooi, dat op dinsdag begint. De finales (enkel-en dubbelspel, jongens en meisjes) zijn op zondag 2 juli.

Ambities

De Amjoy Cup is de verzamelnaam voor de internationale (jeugd)tennistoernooien die zijn voortgekomen uit de behoefte van de AMJOY Tennis Academy. Van den Hurk begon in 2018 met één Tennis Europe-toernooi voor spelers tot en met twaalf jaar. Een jaar later werd dat al uitgebreid met een TE -14, een ITF-juniorentoernooi voor rolstoeltennissers en een ITF J4-toernooi. Het ITF- en Tennis Europe-evenement werden toen nog in dezelfde week gehouden, maar dat is nu niet meer zo.

De Amjoy Cup is inmiddels uitgegroeid tot het grootste internationale jeugdtennistoernooi van Europa. Vorig jaar werd er een U10-evenement aan toegevoegd. Dit is geen officieel Tennis Europe-toernooi, maar wordt wel ondersteund door de KNLTB. Als kers op de taart kwam er in 2022 ook nog een ITF-proftoernooi bij voor de ambitieuze Brabantse sportondernemer. Het toernooi heeft grote dromen voor de toekomst. De organisatie hoopt op korte termijn het professionele toernooi door te laten groeien naar een Challenger. Op lange termijn zou dit uiteindelijk een ATP- of WTA-toernooi moeten worden.

Dat zijn dromen voor de toekomst, nu staat het Tennis Europe-toernooi voor de deur in het Brabantse Bergeijck. Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.

Afbeelding boven: Stan Put veroverde vorig jaar de titel in 'de U12' door in de finale af te rekenen met Mats Jutte. Copyright Tennis Europe/TopTennis.photos.