Meisje 6 jaar

Lisa (8) wil nu elke dag wedstrijden spelen: 'Heel leuk om te doen'

Het zomerseizoen is inmiddels in volle gang en dat betekent dat er door het hele land weer toernooien worden gespeeld. Of je nou net bent begonnen met tennis of de sport al jaren beoefent; elke speler kan op zijn of haar eigen niveau deelnemen aan een toernooi in de buurt. Zo deed de pas 8-jarige Lisa van der Rijst vorige maand voor het eerst aan een toernooi mee en keek ze terug op een onvergetelijke ervaring. “Ik heb er heel veel van geleerd.”  

Nadat Lisa in mei besloot te stoppen met turnen, ging ze op zoek naar een balsport. In haar woonplaats Woerden konden kinderen in de voorjaarsvakantie verschillende sporten uitproberen en na een proeflesje tennis was ze gelijk verkocht. “Ze vond het helemaal geweldig”, vertelt moeder Jolanda. “Ze is meteen op les gegaan en nu traint ze één keer in de week bij de vereniging hier in de buurt. Het fijne voor haar is dat veel kinderen uit haar klas ook al op tennis zaten. Dat maakt het natuurlijk extra leuk!” Jolanda en haar man hebben zelf nooit getennist. “Dus dat ze deze sport heeft uitgekozen, zegt heel veel.” 

Ontspannen sfeertje

Behalve uit trainen bestaat tennis ook uit het spelen van wedstrijden. Door veel wedstrijden te spelen word je een betere speler en krijg je (automatisch) meer plezier in het spelletje. Voor Lisa stond haar eerste toernooitje dan ook vooral in het teken van ervaring opdoen. Jolanda: “Ze was best wel zenuwachtig, want ze had geen idee hoe het er allemaal aan toe zou gaan. Ze heeft vijf wedstrijdjes in een heel ontspannen sfeertje gespeeld en wist zelfs van iemand te winnen die er veel langer op zit dan zij. Niet dat het mij om winnen gaat, maar dat werkt natuurlijk wel motiverend.” 

Volgens Lisa smaakt het spelen van wedstrijden zelfs al naar meer. “Het was heel leuk om te doen! Je ziet een heleboel andere kinderen en je kunt veel van ze leren.” Jolanda vult aan: “Ze wil natuurlijk steeds beter worden en als ze sommige kinderen op een bepaalde manier ziet staan, gaat ze dat een beetje nadoen. Ze heeft veel ervaring opgedaan en als het aan haar ligt, wil ze elke dag wel een wedstrijd spelen.”

Haar volgende wedstrijd speelt ze in september; vanaf dan doet ze aan vijf toernooien mee in de regio. Tijdens deze Tenniskids toernooitjes draait het vooral om plezier maken. Kinderen ontmoeten kinderen van andere verenigingen en leren door het spelen van Tenniskids toernooitjes steeds beter tennissen.  

Nog even geduld dus, maar tot die tijd kan Lisa alvast de spelregels wat beter leren kennen. Via de televisie, via een tennisgame op haar Nintento Switch en via het NK Tennis heeft ze in ieder geval al veel kennis opgedaan. Bij het NK in Amstelveen, waar ze onlangs samen met haar moeder een kijkje nam, stond ze bovendien versteld van de service van de toppers. “Zij slaan heel hard, dat hoop ik later ook te kunnen”, zegt Lisa. Een voorbeeldspeler heeft ze niet, al is ze sinds de ontmoeting met Paul Haarhuis wel een beetje fan geworden. Jolanda: “En ze vindt het leuk als iemand uit Woerden komt, zoals Quirine Lemoine en Esther Vergeer, haha.” 

Doe je ook mee?

Wil jouw kind meedoen aan een Tenniskids toernooitje en zo nóg meer plezier in tennissen krijgen? Het actuele aanbod van Tenniskids toernooitjes vind je op MijnKNLTB. Informeer ook eens bij de tennisleraar of jeugdcommissie van de tennisvereniging. Zij kunnen je vaak ook vertellen of er nog leuke toernooien in de buurt georganiseerd worden.