Nieuws rolstoel

De Boerdere positief verrast door vol speelveld rolstoeltennis in Hilversum

Met een hoog internationaal gehalte bij de valide tennissers en een mooi, vol speelveld voor het rolstoeltennistoernooi kijkt toernooidirecteur Erwin de Boerdere uit naar een nieuwe editie van de ITF J30 TCF Hilversum Outdoor.

Op de gravelbanen van het Tulip Tennis Center te Hilversum, waar later deze zomer de Nationale Junioren Kampioenschappen (NJK) worden gehouden en tevens de Nationale Kampioenschappen Senioren 35+, zijn volgende week aanstormende Nederlandse talenten te bewonderen die hun eerste stappen zetten op het ITF-juniorenniveau. We hebben het dan over spelers die doorstromen vanuit de Tennis Europe U14-toernooien en voor het eerst gaan ruiken aan het hogere en nog serieuzere juniorentennis. Voor een ander, ouder deel van deze spelers tot en met achttien jaar is het de vraag of een profcarrière er nog inzit. We hebben hier namelijk te maken met een J30-toernooi en dat is de laagste rang in het ITF Juniorentennis. In Den Haag is er deze week bijvoorbeeld een ITF J100-toernooi, twee treden hoger.

“Het liefst zie je Nederlandse spelers van vijftien, zestien die meedoen en dan ook weer doorgroeien naar een hoger niveau. Je moet idealiter niet te lang blijven hangen in ITF J30 en J60-toernooien”, schetst De Boerdere de gewenste ontwikkelcurve, terwijl hij nog wat aanwijzingen naar pupillen op de tennisbaan schreeuwt. Hij had graag een paar wildcards vergeven aan talentvolle spelers van zijn Tenniscollege Flevoland, maar dat zit er dit jaar niet in. “Het is op dit moment dun gezaaid. Een paar jaar geleden hadden we wel vier, vijf die daarvoor in aanmerking kwamen. Dan heb je een luxeprobleem. Het gaat met golven. Ik heb nu wel een paar jongens die bij de top tot en met veertien jaar horen. Hopelijk kun je die over een paar jaar helpen met wildcards voor hoofdschema of kwalificaties.”

Veel belangstelling

Over het internationale gehalte van het deelnemersveld is De Boerdere, net als vorig jaar, enorm te spreken, maar wat dit jaar echt opvalt is het aantal deelnemers aan het rolstoeltennistoernooi. Er staan maar liefst zestien spelers (acht jongens en acht meisjes) aan de start van dit ITF Wheelchair Junior-toernooi. “Ik weet niet goed waarom het nu zo aanslaat. Misschien past het goed in ieder zijn agenda. Het is echt heel leuk dat er nu veel belangstelling voor is. Je steekt er veel moeite in en dan is het jammer als er, zoals vorig jaar, maar vijf meedoen. Dat waren toen vijf jongens”, aldus De Boerdere. Van donderdag tot en met zaterdag komen de rolstoeltennissers in actie.

Tulip Tennis Centre

Het gebeurt allemaal op de gravelbanen van Tulip Tennis Centre, vertrouwd en geliefd bij menigeen vanwege de centrale ligging, de staat van de banen die perfect worden onderhouden door twee groundsmen, de horeca/catering. Het is niet voor niets dat de KNLTB er al jaren nationale kampioenschappen organiseert.

Op zondag gaat het kwalificatietoernooi van de ITF J30 TCF Hilversum Outdoor 2023 van start, een dag later het hoofdschema. Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.