Niels Vink

Rolstoeltennisser Vink: ‘Op mijn club werd ik gezien als een gewone tennisser’

Nederland is bezaait met tennisverenigingen. De grootste clubcompetitie ter wereld wordt dan ook niet voor niets in ons land georganiseerd. Iedereen verdient een club. Daarom helpt de Rabobank via Rabo ClubSupport verenigingen toekomstbestendig te maken.

Het clubhuis is als een tweede huis. Een plek waar je jezelf kunt zijn en anderen ontmoet. Dat geldt zeker ook voor Niels Vink. De twintiger uit Helmond is de beste rolstoeltennisser van de wereld in het onderdeel Quads en brandt van ambitie.

‘Op school was ik altijd aan het voetballen op het plein en met gym deed ik ook alles mee. In het kringgesprek op maandagochtend spraken mijn klasgenootjes over hun avonturen op het hockey- of voetbalveld. Ik sportte toen nog niet, maar wilde wel graag. Zeker nadat ik op de Paralympische Spelen in Londen was geweest. Via mijn opa ben ik toen gaan tennissen bij TV Carolus.’

TV Carolus in het Brabantse Helmond staat bekend om zijn gezelligheid, maar ook sportiviteit. De tien buitenbanen zijn het hele jaar door geopend en iedereen is welkom. Staand of zittend maakt niets uit.

‘Toen ik begon met tennis trainde ik gewoon mee met de reguliere spelers van mijn leeftijd. Ik heb van nature een goed balgevoel en ben handig met de rolstoel. Met mijn leeftijdsgenootjes speelde ik in een competitieteam. Zij keken helemaal niet raar op dat zij liepen en ik in een rolstoel zat. Voordat de wedstrijden begonnen zei ik tijdens het rondje taart tegen de tegenstanders dat ik hetzelfde ben als zij. Het enige verschil is dat de bal aan mijn kant twee keer mag stuiteren. Dat ging altijd goed en het was superleuk.’

Het ging Vink dus gemakkelijk af om zijn draai bij TV Carolus te vinden. De Helmondse club was al  goed bereikbaar en ingericht, maar dat hoeft niet op alle parken zo te zijn. Rabo ClubSupport biedt daarom verenigingen hulp aan, zodat iedereen kan ervaren hoe mooi tennis is. ‘De kantine ligt wel wat hoger, maar is voor mij goed bereikbaar. Belangrijk is ook dat ik met mijn sportrolstoel door de poortjes kan zonder mijn wielen er af te hoeven halen. Ik ben nog steeds lid bij TV Carolus. Het is echt mijn club. Ik ben ook het gezicht van de Clubkas Campagne geworden.’

Vink is de nummer één van de wereld in de Quads en traint tegenwoordig één dag in de week op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen en bij zijn privétrainer Hans Jürgen Striek in Zevenaar. ‘Nederland is één van de beste landen op het gebied van Paralympische sport. Het maakt echt niet uit naar welke tennisclub je gaat. Je kunt in een rolstoel altijd meedoen. Tegenwoordig tennis ik niet zo vaak meer met valide spelers, maar toen ik nog bij TV Carolus speelde was ik de enige roller van mijn leeftijd. Dat ik samen met mijn leeftijdsgenootjes kon trainen, toernooien en competitie spelen was heel normaal. Ik werd gezien als een gewone tennisser. Dat was mooi.’

‘Ik ben begonnen met sporten omdat ik het leuk vond. Dat ik nu nummer één van de wereld ben is natuurlijk geweldig. Ik droomde van de Paralympics sinds ik het evenement in Londen bezocht. Niet wetende dat ik negen jaar later in Tokio medailles zou winnen. De werkelijkheid was mooier dan de droom. Maar dromen heb ik nog steeds, zoals een gouden medaille in de single veroveren volgend jaar.’

Vink leeft voor en van zijn sport. ‘Financieel is het vol te houden nu ik Grand Slamtoernooien speel en win. Het is echter niet te vergelijken met de bedragen die de valide spelers verdienen. Daarom blijf ik zoeken naar steun om te blijven reizen en mijn trainer, die full-time in dienst is, te kunnen betalen. Zo lang ik het leuk vind blijf ik tennissen.’