PJKUtrecht2022 prijzentafel (1)

Overvolle schema's kenmerken Provinciale Jeugd Kampioenschappen

De winnaars van de Provinciale Jeugd Kampioenschappen 2023 zijn bekend. Circa negenhonderd spelers, verdeeld over twaalf provincies, streden in een toernooi van één dag om de prestigieuze prijzen.

Robin Haase en Kiki Bertens wonnen ooit deze kampioenschappen toen ze nog als districtskampioenschappen te boek stonden. In die tijd namen de winnaars van de verschillende districten het ook nog tegen elkaar op in een landelijk format, maar sinds het toernooi door het leven gaat als de PJK (2019) gebeurt dat niet meer.

Per provincie kruisten de beste acht spelers per leeftijdscategorie de degens. De Tenniskids-jeugd kon meedoen aan de onderdelen rood (-8 jaar), oranje (8-10 jaar) of groen (10-12 jaar), maar in de praktijk bleek dat er in de meeste provincies niet genoeg inschrijvingen waren om een rood en/of oranje speelveld te vullen. Zuid-Holland, waar de Focus Tennis Academy gastheer was, vormde een uitzondering hierop. In de provincie met de grootste tennisdichtheid deden er in totaal 120 spelers mee, wat neerkwam op 360 partijen in één dag. Gelukkig was die dag zonovergoten en werd deze gekenmerkt door een heerlijke sfeer op een voor deze gelegenheid mooi aangekleed park.

Binnen en buiten

De volledige capaciteit van het Rotterdamse TV Victoria, twintig tennisbanen, werd benut wat inhield dat ook de acht binnenbanen gebruikt werden. “Omdat het zo warm was, hebben we alle deuren opengezet dus was dat niet helemaal indoor”, zegt toernooileider Oliver Geenen, die naar eigen zeggen terugkijkt op een super geslaagde dag. Een dag waarop pas om 18.00 uur de laatste partijen van start konden gaan. “Zelfs met de Next Gen-regels zitten er partijen tussen die meer dan twee uren duren. In 'groen' hebben we de partijen enigszins ingekort door een supertiebreak in te voeren als beslissende set. Als we alle inschrijvingen mee hadden laten doen, hadden we meer dan 150 spelers gehad. Dan ben je genoodzaakt het over twee dagen te houden”, aldus de man die, onder meer, al jaren hoofdscheidsrechter is bij de internationale juniorentoernooien van Focus.

Kwalificaties

Het is precies de reden dat er niet is overwogen om een kwalificatietoernooi te houden voor de vele categorieën die gekenmerkt werden door een overvloed aan inschrijvingen. “Dan moet je het in twee dagen gaan doen. Daarvoor moet je dan ook weer van alles optuigen en allemaal vrijwilligers optrommelen. Ik vind het zo, met één dag, een mooi concept”, stelt Geenen.

Zuid-Holland was niet de enige provincie waar de wetten van ruimte en tijd het aantal spelers beperkten. “Vorig jaar konden we bepaalde categorieën niet vol krijgen, nu moesten we spelers teleurstellen omdat er te veel voorinschrijvingen waren. Voor komend jaar vind ik het wel een idee om kwalificaties in te plannen. Dan ben je inderdaad wel genoodzaakt om het over twee dagen te houden. Maar het is toch heel jammer als je kinderen moet afzeggen”, zegt toernooileider Francoise Daemen-Wijnands van de provincie Limburg, waar 78 spelers in actie kwamen bij R.T.C Nip in Roermond.

De provincies Zuid-Holland en Noord-Holland waren zoals altijd het grootst qua deelnemersaantallen, maar ook in Noord-Brabant deden er meer dan honderd spelers mee. Klik hier voor meer informatie over de PJK 2023 en links naar alle speelschema's en uitslagen per provincie.

Afbeeldingen zijn van de PJK Limburg bij R.T.C. NIP.