Jongens dubbel backhand gravel

Adem uit, adem in en win!

Wist jij dat jouw ademhaling een strategisch voordeel kan opleveren tijdens de wedstrijd?

Ingrid del Ferro verzorgt ademtechnieklessen bij de KNLTB en werkt in haar functie met alle Nederlandse toptennissers. Zij legt uit hoe je jouw ademhaling kan inzetten als wapen, zodat je een voordeel ontwikkelt ten opzichte van jouw tegenstander.

‘Een goede ademhaling kan bijdrage aan een strategisch en efficiënt spel. Als je weet hoe je je ademhaling kan inzetten tijdens de tennistraining of wedstrijd dan zul je merken dat je stress afbouwt.’

Een goede ademhaling zorgt echter niet alleen voor stressverlaging op het moment zelf, maar ook voor beter herstel. ‘Je herstelt sneller na de inspanning, waardoor het stresslevel ook weer wordt verlaagd. Hiermee heb je misschien wel een wapen in handen dat je tegenstander niet heeft.’

In- en uitademing heeft invloed wanneer je inspant of ontspant. ‘Uitademen geeft ontspanning aan je ademhalingsspier. Inademen daarentegen betekent inspanning. Dus wil je minder stress ervaren en minder spanning op de baan? Richt je dan vooral op een uitademing gevolgd door een pauze. De inademing gaat namelijk vanzelf. Je focus moet daarom zijn op de uitademing.’

Wie van jouw teamgenoten kan deze tips wel gebruiken? Tag ze in de comments op Instagram.

Meer lezen over gezond leven?

Kijk op de webpagina over gezonder leven van onze partner Zilveren Kruis.