Meisjes dubbel

'We hopen natuurlijk dat dit een stimulans is voor onze spelers'

Na het indoorseizoen in februari/maart staat het volgende internationale juniorentoernooi van Nederlandse makelij op het programma. Op zaterdag 29 april gaat de Hugo Ekker Tennis Academy Cup van start, een Tennis Europe 3-toernooi voor spelers van veertien jaar en jonger.

Het is de vierde editie van het toernooi dat in 2018 zijn vuurdoop beleefde. In dat eerste jaar stond het nog op de kalender als een TE U(nder) 16, maar na twee jaren afwezigheid vanwege Covid-19 keerde het op verzoek van de KNLTB terug als een onder14-toernooi.

Toernooidirecteur Hugo Ekker en zijn team verwelkomen weer een mooi gemêleerd gezelschap met de nodige Nederlandse talenten en een hoog internationaal gehalte. Naast een gebruikelijk aantal uit de Benelux, Frankrijk en Duitsland, komen de spelers van heinde en verre. Het Oostblok is met Letland, Kazachstan, Litouwen en zelfs Oekraïne goed vertegenwoordigd, er is een jongen uit Israël en er zijn twee meisjes uit Brazilië van de partij.

Wat betreft de nationale inbreng is er zoals gebruikelijk een groot aantal dat dankzij wildcards en de zogenoemde 'Organisers Acceptance' (OA) mee mag doen. Die laatste zijn toegangsbewijzen die de organisatie mag uitdelen, maar dan wel met de nodige restricties. De belangrijkste eis is dat maximaal de helft naar spelers uit eigen land gaat. Tennis Europe wil zo een internationaal gemêleerd speelveld creëren.

Mentaliteit en beleving

Voor de Nederlandse deelnemers is het een mooie kans om internationale ervaring op te doen en kennis te maken met spelers die er een andere beleving, een andere mentaliteit op na houden, met spelers die een wedstrijdvoorbereiding heel anders aanpakken en met spelers die ook technisch en tactisch anders zijn onderlegd. “Iedere speler is natuurlijk een individu, maar wat je over het algemeen wel terugziet is dat spelers uit Zuid-Europa en Zuid-Amerika sneller volwassen en fysiek sterker zijn. Ze spelen daar voornamelijk op gravel en zijn daar wat verder in. Onze jongens en meisjes spelen ook veel op hardcourt. Ze zijn vaak iets creatiever, maar nog niet vast genoeg om door de vastheid van die gravelbijters heen te slaan”, vertelt Ekker, een tennistrainer die in het verleden samenwerkte met onder meer Miriam Oremans, Sabine Appelmans, Raemon Sluiter, Arantxa Rus en ook bondscoach van Jong Oranje was. “Ook het verschil in beleving, bij zowel spelers als hun begeleiding, is mooi om te zien en leerzaam”, vindt Ekker.

Opkijken

“We hopen natuurlijk dat dit een stimulans is voor onze spelers, dat het inspireert. Ook voor de spelers die nog net onder dit niveau zitten en die opkijken tegen deze jongens en meisjes”, zegt Ekker, die met drie spelers uit de top honderd van hun leeftijdscategorie, zowel bij de jongens als de meisjes, niet heeft te klagen over de kwaliteit van het speelveld. “Voor een Tennis Europe 3-toernooi is dat niet verkeerd”, weet Ekker. De juniortoernooien van Tennis Europe zijn naast leeftijd ingedeeld op niveau, van 1 (hoog) tot 3 (laag).

Sophie Ray en Fleur de Bresser zijn twee van die speelsters uit de top honderd en van de tien overige landgenotes zijn er drie zonder OA toegelaten, op basis van hun ranking dus. Drie Nederlandse meisjes krijgen daarnaast een wildcard.

Bij de jongens bevinden Wouter Richard van Hillegersberg en Pim de Graaff zich net buiten de top honderd, de andere zeven Nederlanders kregen een OA. Een wildcard is er onder meer voor Jordi Veenema, die traint aan de Hugo Ekker Tennis Academy.

Meer ruimte

Omdat Ekker dit jaar geen 'last' heeft van competitietennis bij ALTC Buitenveldert op zaterdag en zondag kan hij eerder beginnen met het kwalificatietoernooi en is er ruimte voor een groei in het speelveld van 32 naar 48 spelers. Zaterdag gaat het kwalificatietoernooi van start, maandag de wedstrijden in het hoofdschema.

De Amsterdammer kijkt zoals elk jaar weer uit naar de komst van het peloton aan spelers, ouders, grootouders, trainers, begeleiders. Hij roept tennisliefhebbers in de omgeving op om ook eens een kijkje te nemen. “Je ziet spelers van dertien, veertien die over vijf of zes jaar misschien wel debuteren op Roland Garros of Wimbledon. Er lopen er altijd een paar bij die de potentie daarvoor hebben en die potentie zie je nu al.”

Het toernooi op de acht gravelbanen van tennispark Buitenveldert is één van de twee internationale juniorentoernooien in de hoofdstad. Niet te verwarren met de Amstelpark Tennis Academy Trophy onder leiding van toernooidirecteur Ilse Puijker (2-9 juli).

Klik hier voor meer informatie over de Hugo Ekker Tennis Academy Cup en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.