Jeugd op bankje

Tennis is ook soms gewoon lekker klooien op de baan

Een uur vrij tennissen betekent vrij zijn. Vrij in je hoofd van school of werk. Vrijheid om te doen wat je wilt met de bal. Even geen aanwijzingen van de trainer of goed bedoelde tips van teamgenoten aan de kant. Gewoon lekker ‘klooien’ met dat gele balletje.

Vrijspelen kan zoveel voldoening geven. En het is ook nog goed voor je ontwikkeling als speler.

Martijn Voorbraak, KNLTB Coach Jeugd, traint de toptennissers en topjeugd op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen en legt uit waarom vrijspelen zo leuk én belangrijk is.

‘Klooien op de tennisbaan is goed. Wij hebben hier op het NTC te maken met de topjeugd, die bijna dagelijks georganiseerde training heeft. Dat betekent training met een trainer op een bepaald tijdstip, op een vast moment met een vaste groep. Het is echter heel goed om ook af en toe vrij te spelen.’

‘Maak eens een afspraak met een eigen tennismaatje. Het maakt niet uit of hij of zij beter of minder goed is dan jij. Die variatie is juist goed. We willen variatie in de georganiseerde tennistrainingen aanbrengen, maar zeker ook middels het vrijspelen. Hier kan je namelijk ouderwets lopen “klooien”. Speel dropshots of doe een partijtje minitennis. Probeer eens met een smash de bal over het hek te laten stuiteren. Dit zijn allemaal dingen waardoor je je sneller ontwikkelt dan wanneer je altijd maar dezelfde oefeningen doet.’

‘Heel veel succes met klooien!’

Bekijk hieronder ook de video op Instagram.