DB 06060

Blijf de hele wedstrijd geconcentreerd met deze mentale tips

Na verschillende artikelen en tips voor het verbeteren van je conditie, het belang van een goede warming-up of nachtrust en de juiste schoenkeuze is het nu de beurt aan concentratie.

Plotseling een bal van de buren op je baan, publiek langs de kant of de zon die opeens gaat schijnen. Factoren die tijdens de Voorjaarscompetitie je kunnen afleiden en zelfs uit je spel kunnen halen. Herkenbaar?

Ruben van de Technische Staf van de KNLTB legt uit hoe je hier mee omgaat en geconcentreerd blijft tijdens de wedstrijd.

‘Je herkent het misschien wel. Je staat onder druk en verliest je concentratie. Het lijkt wel of je opeens niet meer weet hoe je moet tennissen.’

Natuurlijk weet je nog wel hoe je moet tennissen. Het probleem is volgens Ruben dat je aandacht verschuift van extern naar intern.

‘Normaal gesproken richten we onze aandacht op de bal, trekken we een sprintje en spelen we de bal op de plek waar we hem willen hebben. Als we onder druk staan zijn we eerder geneigd om onze aandacht intern te richten in plaats van extern. Dat betekent dat je de aandacht gaat richten op hoe je je arm moet bewegen in plaats van te kijken waar je de balt wilt slaan.’

‘Als je onder druk staat, is het dus belangrijk om je aandacht extern te blijven richten. Kijk waar je de bal wilt slaan. Op deze manier doorbreek je het automatisme van je slag niet. Dit kan je ook trainen. Bijvoorbeeld tijdens een oefenpotje kun je afspreken dat je tien keer moet opdrukken als je het potje verliest.’

Wie van jouw teamgenoten kan deze tips wel gebruiken? Tag ze in de comments op Instagram!