Annelin Bakker (zomer 2022)

Bakker maakt favorietenrol waar in Doorn

Met een overtuigende dubbelslag heeft Annelin Bakker haar status als favoriet volledig waargemaakt op het ITF J100-toernooi in Tenniscenter Heuvelrug te Doorn.

Het is voor de tennisster van TS Haren en Tennisteam Het Noorden de zesde toernooizege in het enkelspel op de ITF Junior-tour en de zevende in het dubbelspel. Bakker, achttien jaar inmiddels, maakte een geweldige progressie door in 2022 met onder meer drie toernooizeges (enkelspel) en goede resultaten op hoog aangeschreven ITF Junior-toernooien.

In Nederland moest Bakker op de nationale titelstrijd alleen een nederlaag slikken tegen Isis Louise van den Broek, die vorig jaar nog de beste was in Doorn. Eind 2022 pakte Bakker wel de titel op de overdekte kampioenschappen. Ze begon dit seizoen in Midden- en Zuid Amerika en boekte, op de weg terug naar Nederland, een mooi resultaat op een J200-toernooi in Litouwen. Ze haalde er de halve finales, haar beste resultaat tot dusverre op een toernooi met deze status. Ze is daardoor inmiddels opgeklommen tot nummer 109 op de wereldranglijst voor speelsters tot en met achttien jaar.

In Doorn had Bakker het alleen in de halve finales echt lastig. Tegen de als derde geplaatste Tsjechische Sarah Melany Fajmonova verloor ze haar enige set: 7-5, 3-6, 6-2. De Belgische Morane Meyers had geen schijn van kans in de finale: 6-0 6-1.

Britt du Pree haalde afgelopen week de kwartfinales en daarin was de als tweede geplaatste Duitse Josy Daems te sterk met 6-2, 6-3. Daems verloor in de halve finales van Morane Meyers, die dus vervolgens de titel moest laten Bakker.

Van de acht Nederlandse jongens in het hoofdschema haalde er één de kwartfinales. Hidde Schoenmakers boekte in de eerste ronde een knappe zege over de als derde geplaatste Roemeen Calin Theodor Stirbu: 6-4, 6-4. In de kwartfinales moest hij buigen voor de Duitser Diego Dedura-Palomero: 6-1, 6-4. Palomero veroverde uiteindelijk de titel door in de finale landgenoot Justin Engel te verslaan: 7-6 (3), 7-6 (3). De pas vijftienjarige Schoenmakers was met een wildcard toegelaten tot het hoofdschema in Doorn.

Manvydas Balciunas en Daan Meijer haalden de halve finales in het dubbelspel en moesten daarin buigen voor de Italiaan Matteo Covato en de Amerikaan Jacob Olar: 7-6 (5), 6-4. Zij wonnen in de finale ook van het Franse koppel Jules Leroux/Igor Mandou Berranger: 6-1, 3-6, 10-4.

Rolstoeltennis

Er was dit jaar ook weer een rolstoeltennistoernooi in Doorn, met een mooi aantal van acht jongens en vier meisjes. In een knock out-systeem haalden Ivar van Rijt en Maximilian Taucher de finale bij de jongens. De Oostenrijker trok daarin met 6-3, 5-7, 6-3 aan het langste eind. Met de Brit Ruben Harris won Taucher ook het dubbelspel. In de finale werd het 6-1, 4-6, 10-4 tegen de Nederlanders Ivar van Rijt en Xavier Donker.

In een round robin-systeem speelden alle meisjes drie duels. Isa Schogt kwam met drie overwinningen, en slechts één setverlies, bovendrijven als kampioen. In het dubbelspel wonnen Schogt en de Duitse Ela Porges van Lotte Marloes Duijs en Anouck van der Meer: 6-1, 6-2.

ITF Juniors

De toernooien op de ITF Junior-tour zijn opgedeeld in verschillende niveaus, van laag (J30) tot hoog (J500). Van die laatste categorie staan in 2023 wereldwijd vier toernooien op het programma. Buiten de Grand Slams, die hier nog boven staan, zijn er zes niveaus: J30, J60, J100, J200, J300 en J500.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van het ITF J100-toernoi in Doorn.

Afbeelding: Annelin Bakker aan het net, © vrijwilligers HTC Hillegom.