NOJK jongen slaat forehand los van de grond

'Walk of Fame' geeft Focus/Robey Open 2023 extra cachet

Geïnspireerd door de 'Hollywood Walk of Fame' en de ABN Amro Open in Ahoy, met de namen van winnaars op de ovalen led-boarding, is de route van de kantine naar de tennisbaan in Tennishal Victoria behangen met speelschema's van de Focus/ Robey Open. Het internationale juniorentoernooi dat daar komend weekeinde begint, werd voor het eerst gespeeld in 2012.

Voor toernooidirecteur Niels Stemerdink zijn er geen verrassingen meer in de aanloop naar het Tennis Europe-toernooi voor spelers in de leeftijdsklassen -12 (categorie 2) en -14 jaar (categorie 3), hooguit verbazingen over het contact met de spelers. Al zijn dat geen dingen waar de tennistrainer zich verder over wil uitlaten. Hij kijkt er weer naar uit, naar het 'jaarlijkse tennisfeestje' in Tennishal Victoria te Rotterdam, waar acht binnenbanen liggen die dagelijks van zeven tot negen bezet gaan zijn. “De wedstrijden beginnen om negen uur 's ochtends, sommigen zijn er al om zeven uur om te trainen. Rond negen uur 's avonds zullen we de lampen uit gaan doen”, verwacht Stemerdink, die nu al spelers over de vloer heeft die willen trainen. Sommigen van hen doen mee aan het Tennis Europe-toernooi van de Solid Tennis Academy in tennishal Blijdorp, dat deze week wordt afgewerkt, ook in Rotterdam. “Omdat ze daar alle banen nodig hebben voor de wedstrijden, komen er spelers bij ons trainen. Spelers die volgende week bij ons meedoen.”

Iga Swiatek

Om het internationale toernooi nog wat extra cachet te geven kwam de organisatie met een 'Walk of Fame' op de proppen. De weg van de kantine naar de tennisbaan is behangen met alle speelschema's door de jaren heen. Daarop zijn heel wat namen te vinden van spelers die inmiddels furore hebben gemaakt op de proftour. Wat te denken van Iga Swiatek, die in 2014 in de kwartfinales verloor van de Russin Sabrina Avilycheva bij de meisjes tot en met veertien jaar. De nu 21-jarige Poolse is momenteel de onbedreigde nummer één van de wereld. “Jongens als Alexei Popyrin en Zizou Bergs hebben hier ook gespeeld”, zegt Stemerdink, die van de Nederlanders onder meer Suzan Lamens, Bart Stevens en Daniel Verbeek ooit zag zegevieren.

Sterker in de breedte

In de loop der jaren is het niveau volgens Stemerdink in de breedte gegroeid. Hij ziet dat de verschillen tussen spelers kleiner zijn en dat er dus minder 'veegpartijen' tussen zitten. “De zogenaamde tennistoeristen zie je veel minder. Er zijn meer jongens en meisjes die het serieus aanpakken”, vermoedt de tennistrainer, die weet waarvoor hij het doet. “Je wilt Nederlanders de ervaring geven om tegen leeftijdsgenoten uit het buitenland te spelen.”

Zoals gebruikelijk bij de toernooien van Tennis Europe wordt er bij de jongste tennissers (-12 jaar) gespeeld met een groepsfase zodat iedereen in het hoofdschema minimaal drie keer in actie komt. Het hoofdschema telt 24 spelers en vanaf de kwartfinales is er een knock out-systeem. De jongens en meisjes tot en met veertien jaar hebben een speelveld van 32 en vanaf de eerste ronde een knock out-systeem. De wedstrijden in het kwalificatietoernooi worden zaterdag en zondag gespeeld waarna maandag het hoofdtoernooi begint. Op zaterdag 5 maart zijn de finales.

Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.