MF Landskampioenschappen voorjaarscompetitie 2022 18 juniDSC07022 (1)

Voorkom blessures met deze tips voor thuis

Over niet al te lange tijd begint het nieuwe buitenseizoen. De clubhuizen gaan open en er kunnen weer extra uurtjes op de baan worden gemaakt. Bovendien staat de Voorjaarscompetitie over een paar weken op het programma.

Het is dus belangrijk om fit en blessurevrij aan het nieuwe seizoen en de aankomende wedstrijden te beginnen.

Daarom een aantal tips van expert Miguel Janssen om te voorkomen dat blessures de overhand nemen.

Janssen begeleidt als bondsconditietrainer verschillende spelers onder wie Botic van de Zandschulp. Hij geeft een aantal belangrijke tips hoe je een goede verhouding behoudt tussen de belasting en jouw belastbaarheid.

‘Prioriteit in het voorkomen van blessures is een goede verhouding tussen belasting en belastbaarheid. Deze twee zaken zijn belangrijk: belastbaarheid en de belasting die je gaat leveren. Hou er rekening mee dat wanneer je je conditie wilt gaan opbouwen - en je nog laag belastbaar bent - dat je de vorm van inspanning aanpast.’

Een voorbeeld van opbouw van belasting is dat je eerst gaat fietsen voordat je gaat hardlopen. Want hardlopen is een zwaardere belasting dan fietsen. Zorg er ook voor dat je binnen de oefenvorm een opbouw maakt. 'Begin niet meteen met een uur hardlopen, maar met tien of 15 minuten en bouw dat langzaam uit.’

Huiswerk
Het is niet altijd nodig om naar de sportschool te gaan. Thuis voor de televisie of tijdens het tandenpoetsen kun je ook prima oefeningen doen. Janssen: ‘Denk bijvoorbeeld aan krachtoefeningen als zitten tegen een muur aan of kniebuigingen op de plaats. Uitval passen op de plaats zijn ook goed.’

Het is volgens Janssen wel belangrijk om je eigen belastbaarheid goed aan te voelen. Het is daarom belangrijk om niet te hard van stapel te lopen, maar het langzaam op te bouwen.

‘Begin met weinig herhalingen en bouw het aantal langzaam uit. Doe bijvoorbeeld vijf uitval passen op de plaats en bouw dat vervolgens uit naar tien en vervolgens naar 15 herhalingen.’

Wie van jouw vrienden kan deze tips goed gebruiken? Tag hem of haar dan op Instagram.