hal jongen jeugd forehand

Toernooidirecteur staat er niet meer alleen voor in Rotterdam

Voor de talentvolle junioren tot en met 12 jaar staat er een internationaal toernooi in Rotterdam op het programma, op de vijf binnenbanen van Tenniscentrum Blijdorp om precies te zijn. Na de voor hem razend drukke eerste editie van vorig jaar is toernooidirecteur Dolf Harteveld blij dat zijn organisatieteam is uitgebreid naar vier mensen.

Harteveld, in het dagelijks leven tennistrainer bij Solid Tenis Academy op sportpark Blijdorp, hoeft niet lang na te denken over de vraag wat hij heeft geleerd van de vuurdoop in 2022. “Er zijn veel verbeterpunten, maar het belangrijkste is dat we het team groter hebben gemaakt. Vorig jaar deed ik het bijna in m'n eentje, samen met de hoofdscheidsrechter uiteraard. Toen stond ik hele dagen op de baan, moest ik alles doen”, zegt Harteveld, die de pech had dat zijn collega door corona werd geveld. “Nu hebben we een team van vier, waaronder een onderhoudsman. Dan kun je wat meer afwisselen en kan ik ook gewoon les blijven geven 's avonds.”

De drukte bij dit soort toernooien zit hem vooral in de voorbereiding en in het werk achter de schermen. “Heel veel back office-werk”, stelt Harteveld, die in de weken voorafgaand aan het toernooi urenlang met spelers, hun ouders en/of trainers 'aan de lijn' hangt. “Dit is een onder 12-toernooi, dus is het vaak de eerste keer dat ze aan een internationaal toernooi meedoen. Die weten dus niet dat ze zich twee keer moeten inschrijven. Je hebt een aanmelding voor het toernooi en dan nogmaals, voor ofwel de kwalificatie of het hoofdschema. Spelers die aan de kwalificaties meedoen moeten zich voor vrijdagavond hiervoor aanmelden. Zondagavond voor zes uur moet je je hebben ingeschreven voor het hoofdschema, anders wordt de plek ingevuld door een lucky loser (uit het kwalificatietoernooi, red.). Spelers die in aanmerking komen voor een wildcard moeten voor vrijdag 15.00 uur laten weten of ze die accepteren. Dat zijn allemaal dingen die je moet weten, maar die lang niet bij iedereen bekend zijn. Trainers weten dit ook niet altijd.”

Naast een wildcard en de kwalificaties bood de organisatie spelers dit jaar nog een kans om het hoofdschema te bereiken: een wildcardtoernooi. Iets waar Harteveld volgend jaar meer bekendheid aan wil geven vooraf en waar dan als het goed is meer aanmeldingen voor komen dan dit jaar.

Milieubewust

Andere noviteiten zijn de voor spelers persoonlijk gemaakt keycords met naamplaatjes -'een leuke herinnering'- en de bidons, die in de plaats komen van plastic flesjes. “Er staan watertanks op de baan waar ze de bidons mee kunnen vullen. We willen milieubewust zijn.”

Professioneel

Ook met een beschikbare fysiotherapeut en arts zet het toernooi dit jaar weer een stap richting een professionele setting. “Ook al zijn we maar een onder 12 TE2-toernooi, je wilt het toch professioneel benaderen en die kinderen op die manier ook voorbereiden op een tennistoekomst. Dit jaar is het al weer beter dan vorig jaar en wat nog niet perfect is, gaan we volgend jaar verder verbeteren”, besluit Harteveld.

De wedstrijden in het kwalificatietoernooi worden op zaterdag en zondag afgewerkt waarna op maandag de wedstrijden in het hoofdschema beginnen. Zaterdag staan de finales op het programma.

Poulesysteem

Er staan acht Nederlandse jongens en negen Nederlandse meisjes in het hoofdschema van het Tennis Europe-toernooi bij de Solid Tennis Academy. Daarnaast zijn er nog tal van landgenoten die zich via de kwalificaties bij hen hopen te voegen. Iedereen in het hoofdschema speelt minimaal drie wedstrijden, aangezien er net als vorig jaar een poulesysteem wordt gehanteerd.

Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.