Lommerrijk

Tennis in Nederland: Playgrounds, historische grond en tennissen midden op het water

Meer dan één miljoen mensen zijn regelmatig op de tennisbaan te vinden. En dat is niet zo gek, want tennis is voor iedereen.

Nederland telt 1650 verenigingen. Allemaal met een eigen stijl op prachtige locaties, bijzondere verhalen of unieke belevingen. In deze serie bezoeken wij provincies om tennislocaties met hun eigen verhaal te bezoeken. Dit keer Den Haag en Rotterdam.

Richard Krajicek Foundation
Helaas is er niet voor iedereen altijd de mogelijkheid om te tennissen. De Richard Krajicek Foundation maakt het mogelijk om jeugd wel te laten sporten. ‘Er groeien zoveel kinderen in Nederland op die van huis uit niet de mogelijkheden hebben om lid te worden van een vereniging of dicht bij huis te sporten of spelen’, vertelt directeur van de foundation Gerlinde van Raalte op de heropening van de allereerste Playground in Den Haag.

‘Wij hebben op dit moment 127 Krajicek Playgrounds verspreid over 42 gemeentes. Op die Playgrounds zijn 230 zogenoemde scholarshippers actief. Dat zijn jongeren uit de buurt die een studiebeurs ontvangen in ruil voor het organiseren van activiteiten op de Playgrounds. Onze missie is om kinderen naar buiten te brengen om daar actief bezig te laten zijn.’

Prachtige parken
Actief bezig zijn in een historische omgeving kan verderop in Den Haag bij Tennispark Marlot.

Het tennispark is een rijksmonument uit 1927 en ligt middenin een bos. De club telt 350 leden, maar één van de 13 buiten- of twee binnenbanen voor een uurtje huren kan hier ook.

Op Tennispark Marlot ligt de eerste indoor tennisbaan van Nederland. ‘Aan de muur hangen de foto’s van Koningin Juliana die op een baan van jute een balletje aan het slaan was’, legt eigenaar Ralph van Ginkel trots uit.

‘Wij willen hier het mooiste sportdorpje van de binnenstad van Den Haag maken.’

Misschien wel de allermooiste vereniging van Nederland ligt in Rotterdam. De vier banen van RLTC Lommerrijk zijn gehuisvest op een prachtige locatie omringd door water. Een fijne natuurlijke omgeving met veel bomen. Bootjes die langsvaren geven je echt een vakantiegevoel. Heerlijk om te tennissen.

Wat is volgens jou de meest bijzondere tennislocatie van Nederland?

Bekijk de video.