Oosterpark

Tennis in Nederland: Diversiteit en unieke tennisbanen in Amsterdam

Meer dan één miljoen mensen zijn regelmatig op de tennisbaan te vinden. En dat is niet zo gek, want tennis is voor iedereen.

Nederland telt 1650 verenigingen. Allemaal met een eigen stijl op prachtige locaties, bijzondere verhalen of unieke belevingen. In deze serie bezoeken wij provincies om deze tennislocaties met hun eigen verhaal op te tekenen. Dit keer Amsterdam.

De speelmogelijkheden in de hoofdstad zijn verbazingwekkend. Van openbare gratis te gebruiken tennisbanen in de binnenstad omgeven door horecatentjes tot een ruimtelijke landgoed omringd door bomen.

Een bijzonder verhaal heeft tennisclub Smashing Pink.

‘Smashing Pink is een tennisclub met als speciale doelgroep de gay en lesbian community. Dat onderscheidt ons van andere verenigingen. Bij ons kun je ongedwongen met elkaar zijn. Al kan dat tegenwoordig op veel andere clubs natuurlijk ook. Maar bij ons bij je verzekerd dat je gelijken treft. De club is een bron voor vriendschappen en soms ontstaan er relaties’, aldus voorzitter Bea Vrijhof.

Namens Smashing Pink doen zo’n 15 teams mee aan de competitie. ‘Veel spelers willen zich verbeteren. We zijn een echte tennisclub, maar ook zeker een gezelligheidsvereniging.’

Vrij spelen
Een locatie waar je geen lid hoeft te zijn om een balletje te slaan is het prachtige Park Tennis aan de Amstel.

Sinds 2011 kun je op Landgoed Oostmeer in alle rust tennissen. De drie gravelbanen worden omringd door bomen. Op het lounge terras of in het knusse clubhuis worden Italiaanse koffie, mooie wijnen en kleine hapjes geserveerd.

Het lidmaatschap is laagdrempelig. Voor elke speelbeurt betaal je een kleine fee. Een baan reserveren kan online en ook voor 90 minuten.

Gratis tennissen kun je in Oosterpark. In de zomer kan er wel een wachtrij zijn voor de openbare betonbaan.

Vrijwilligers zorgen ervoor dat iedereen aan zijn of haar trekken komt en minimaal twintig minuten kan spelen. Aan de andere kant van de hoofdstad heeft Westerpark ook een gratis toegankelijke tennisbaan.

Conclusie; de veelzijdigheid van Amsterdam zie je terug op de verschillende tennisbanen.

Bekijk hieronder de video over Amsterdam.