DJI 0323

Tennis in Nederland: Dementie bestrijden en oudste toernooi in Utrecht

Meer dan één miljoen mensen zijn regelmatig op de tennisbaan te vinden. En dat is niet zo gek, want tennis is voor iedereen.

Nederland telt 1650 verenigingen. Allemaal met een eigen stijl op prachtige locaties, bijzondere verhalen of unieke belevingen. In deze serie bezoeken wij provincies om deze tennislocaties met hun eigen verhaal te bezoeken. Dit keer Utrecht.

Utrecht is de kleinste en dichtstbevolkte provincie van Nederland. Van de 1,3 miljoen inwoners zijn er 70.000 lid van een tennisclub. Utrecht heeft daarmee het meest aantal tennisleden van alle provincies.

Deze rondreis begint in Zeist waar Tennisvereniging Griffensteyn samen met Stichting Naburen ervoor heeft gezorgd dat mensen met dementie wekelijks de ruimte krijgen om te tennissen.

Arthur Tutein Nolthenius is al dertig jaar lid bij TV Griffensteyn. Ook is hij vrijwilliger op de Belbus, waarmee hij mensen naar de dagbesteding brengt. ‘Vanuit mijn werk als vrijwilliger bracht ik mensen naar de dagbesteding. Daar zag ik dat ze weinig fysiek bezig waren. Ik vroeg me dan ook af waarom deze mensen niet aan het sporten waren. In Wezep zag ik dat daar werd getennist met mensen met dementie. Dat vond ik interessant en heb ik het voorgelegd aan het bestuur van TV Griffensteyn.’

Het bestuur van TV Griffensteyn reageerde positief op het initiatief van Tutein Nolthenius. ‘Zij waren meteen enthousiast. In de middag liggen de banen toch leeg. De club regelt koffie, rackets en ballen.’

‘Voor deze mensen is het belangrijk dat ze weer gezien worden. Dat ze aandacht krijgen. Dat ze het gevoel hebben onderdeel te zijn van de maatschappij en er bij horen.’

Medewerker Babette is namens Stichting Naburen aanwezig als beweegcoach en beaamt de woorden van Tutein Nolthenius.

‘Belangrijk doel van het sporten is ook om de mantelzorger even te ontzorgen. Zodra mensen de diagnose dementie krijgen worden ze voorzichtiger met sporten. Als het dan niet meer gaat, stoppen ze en dat is zonde. Want juist sporten kan er voor zorgen dat je langer zelfstandig en zelfredzaam kunt zijn. Onder de mensen blijven willen we tenslotte allemaal.’

Oudste toernooi van Nederland
De tocht gaat vanuit Zeist verder richting Bunnik naar ULTV Rhijnauwen. Hier vind je veel mooie wandelroutes, de lekkerste pannenkoeken van Utrecht en een fantastisch tennistoernooi.

Gijs Offringa organiseert samen met zijn medestudenten het Sphaerinda Open. Met al meer dan honderd edities is dit toernooi het oudste van Nederland. Uniek is ook dat het toernooi wordt georganiseerd door 28 studenten. ‘De sfeer is luchtig en gezellig. Misschien ook wel iets rumoeriger dan op andere Nationale Ranglijst Toernooien, met op vrijdag de traditionele barbecue-avond.’

Een paar kilometer verderop ligt ULTC Iduna, misschien wel de bekendste club van Utrecht. De vereniging telt maar liefst 1700 leden en is daarmee één van de grootste in Nederland. Het motto van de club is: Iederéén Iduna.

ULTC Iduna werkt samen met organisatie Sport On The Move. Deze organisatie biedt jongeren de kans om te sporten. ‘We zijn sterk gericht op de omgang tussen de jongeren onderling. Dat kunnen kleine dingen zijn als een high-five of knuffel bij aankomst. Ze bij de naam noemen en welkom laten voelen. Pesten of onaardig gedrag onderling wordt bij ons meteen stopgezet', vertelt Inge Voorhout van Sport On The Move.

‘In het verleden werkte ik met getraumatiseerde meiden, waarbij ik naast therapie ook sporten toevoegde. We proberen de jongeren te laten ervaren dat bewegen een goed gevoel geeft. Plezier staat hierbij voorop.’

Zo blijkt ook in Utrecht maar weer: Tennis is voor iedereen!

Bekijk hieronder de video over Utrecht.