Sophie Ray

Dubbelspelzeges junioren komen niet uit de lucht vallen

Met een geheel Nederlandse finale in het jongensdubbelspel en één vaderlands duo in de meisjesdubbelspelfinale werd eens te meer het bewijs geleverd dat het met de dubbelspelcapaciteiten van onze talentvolste junioren wel snor zit. “In vergelijking met andere landen wordt er in Nederland veel op het dubbelspel getraind”, zegt toernooidirecteur Martin Arends na afloop van het Tennis Europe-toernooi in Heerenveen.

Arends kijkt terug op een prima verlopen toernooi waarin de spelers zich ook buiten de wedstrijden om wisten te vermaken. Een voordeel van de locatie van dit jaar, Tennis en Squashclub Plan 2 in Heerenveen, ten opzichte van die van vorig jaar, Tennis- en Squashclub Haren. “Er staan hier twee pooltafels, een tafeltennistafel, er is tafelvoetbal, darts. Daar werd heel veel gebruikt van gemaakt”, zag Arends. Als het aan hem ligt keert het toernooi volgend jaar terug in de Friese plaats die vooral bekend geniet dankzij de voetbalclub en het schaatsstadion.

Op de tennisbaan zag Arends mooie partijen met vooral in het dubbelspel Oranje-succes. Dat is niet nieuw en ook niet heel verwonderlijk. “Als je kijkt naar het buitenland, daar ligt de focus over het algemeen echt op het enkelspel. Nederland is toch wel een land dat het dubbelspel erin betrekt. In vergelijking met andere landen wordt hier veel op het dubbelspel getraind.”

In het enkelspel presteerden Sophie Ray (FOTO) en Mila Jepkes sterk met een plaats in de halve eindstrijd. Vooral Mila baarde daarmee opzien aangezien zij nog niet eerder zo ver was geraakt bij een internationaal toernooi. Mila won in de kwartfinales verrassend van Antonia Stoyanov, als nummer drie van de plaatsingslijst de hoogst genoteerde Nederlandse. Het werd 7-6 (3), 3-6, 6-2 voor Mila, die in halve finales moest buigen voor Laura Valentine Pop. De Francaise was met 6-2, 6-4 te sterk.

Laura Valentine toonde zich uiteindelijk de allerbeste door niet alleen het enkelspel, maar ook het dubbelspel op haar naam te schrijven. Ze won zaterdag in de finale van de Belgische Valentine Coussens: 7-6 (6), 7-6 (2).

Samen met de Duitse Tatiana Miriam Cantos Siemers had ze toen ook al het dubbelspel gewonnen door in de finale Fleur de Bresser en Annesien van Mierlo te verslaan: 6-4, 6-0.

Net als Mila haalde ook Sophie Ray de laatste vier na een knappe zege in de kwartfinales. Sophie versloeg de als eerste geplaatste Tatiana Miriam Cantos Siemers uit Duitsland met 6-1, 4-6, 6-3. In de halve finales was de Belgische Valentina Coussens te sterk, met 6-4, 7-5.

Sophie Ray kijkt terug op een goede zomer met als hoogtepunt een toernooizege op een Tennis Europe-toernooi in Belgie en een finale in Etten Leur.

Nederlandse qualifier verrast

Bij de jongens verraste Laurence Teunissen met een plaats in de kwartfinales, als qualifier. Na vier zeges op rij moest hij zijn meerdere erkennen in lijstaanvoerder Bercel Sandor Takacs uit Hongarije: 6-1, 6-4.

Het leidde tot een mooi, internationaal gezelschap bij de laatste vier van het jongensenkelspel, met twee Belgen, een Duitser en dus een Hongaar. Ook nog eens geheel volgens de plaatsingslijst. De Duitser Patrick-Valentin Moise won in een verrassend eenzijdige finale met 6-1, 6-3 van Bercel Sandor Takacs.

In het dubbelspel dus een geheel Nederlandse finale die helaas met een opgave eindigde. Joris Clermonts en Levi Veldhuis gingen met 6-4, 5-2 aan de leiding toen Pim de Graaf en Wouter Richard van Hillegersberg de strijd staakten.

Uitslagen

Klik hier voor de lotingen met alle uitslagen. Het Tennis Europe-toernooi bij Tennis en Squashclub Plan 2 in Heerenveen was het laatste internationale juniorentoernooi op Nederlandse bodem in 2022. In februari wordt dit circuit in Nederland hervat.

Wat er dit seizoen nog wel op het programma staat zijn de Nationale Overdekte Junioren Kampioenschappen (NOJK). Van 29 november tot en met 10 december strijden in De Rhijenhof te Den Haag junioren in de leeftijdscategorieën -12, -14, -16 en -18 voor eeuwige roem. Een week later, in het weekeinde van 17 en 18 december, wordt het dubbelspel afgewerkt.