Jeugd volley tennis

Arends hoopt dat coaches zich gedragen op Tennis Europe-toernooi in Heerenveen

Het Tennis Europe-toernooi dat vorig jaar nog bij Tennis en Squashclub Haren (TSH) werd afgewerkt is voor de tweede editie verhuisd van Groningen naar Friesland. Junioren tot en met veertien jaar komen in actie op de vier binnenbanen van Tennis en Squashclub Plan 2 in Heerenveen. Toernooidirecteur Martin Arends kijkt vooruit, en hoopt dat coaches langs de baan hun emoties onder controle houden.

Het toernooi georganiseerd door Tennisschool Smashing (actief in Groningen, Friesland en Drenthe met meer dan twintig tennisleraren in dienst) is vanwege de drukte bij TSH verplaatst. “Het is daar zo druk. De (herfst)vakantieweek wilde het liever niet nogmaals opgeven voor dit toernooi. Daarom zijn we gaan kijken in Friesland en dan zijn er twee opties. We hadden ook naar Leeuwarden gekund, maar het is Heerenveen geworden”, vertelt Arends, die zich de vorige editie herinnerd als geslaagd maar ook uitdagend vanwege de toen nog geldende coronamaatregelen.

“Mondkapjes, afstand houden, dagelijks testresultaten laten zien. Enorme protocollen waar we ons netjes aan hebben gehouden, maar dat werd ons niet door iedereen in dank afgenomen. Voor dit jaar hebben we daar gelukkig niet meer mee te maken. In Nederland gelden op dit moment geen maatregelen.”

Coachen mag niet

Wat Arends ook liever ook kwijt dan rijk is, is het opgewonden standje langs de baan in de persoon van een coach of ouder. Types die hun emoties niet onder controle kunnen houden, van een mug een olifant maken en de organisatie daarmee tot maatregelen dwingt. “Het is een opleidingstoernooi voor kinderen, maar soms verliezen ouders of een coach die realiteit wel eens uit het oog. Je wilt dat alle kids leren van hun wedstrijden, of dat nou een eerste ronde of een finale is. In Haren had je niet overal de mogelijkheid om goed te kijken. Daarom hadden we besloten dat er één coach op de baan mag tijdens een wedstrijd, zodat die de wedstrijd goed kan volgen en kan nabespreken met de speler. Die mag uiteraard niet coachen. Maar er waren dus coaches die er misbruik van maakten. Die zich druk gingen maken, toch coachten en gingen bemoeien met of een bal in of uit was. Dan snap je er dus niks van. Hopelijk hebben we daar dit jaar geen last van”, aldus Arends, overigens geen familie van de professionele tennisser (dubbelspecialist) Sander Arends uit Leeuwarden.

Talenten

De tennisondernemer is met zijn tennisschool Smashing ook intensief betrokken bij Tennisteam Het Noorden, het regionale selectieteam dat de grootste beloftes uit Noord-Nederland opleidt. Volgens Arends zijn er nog nooit zoveel talenten uit deze hoek van het land gekomen als in de laatste jaren. Met de inmiddels zeventienjarige Annelin Bakker als beste voorbeeld. Zij pakte onlangs in Haren (ITF 15,000 dollar) haar eerste WTA-punt.

Wildcards

Dit jaar mogen Jordi Veenema en Olivier Veling van Tennisteam Het Noorden met een wildcard meedoen aan het hoofdschema in Heerenveen. Tigo Nieland en Stian van der Werf kregen een toegangsbewijs voor het kwalificatietoernooi. Bij de meisjes kwamen speelsters van Tennisteam Het Noorden niet in aanmerking voor een wildcard hoofdschema, wel voor het kwalificatietoernooi. Magaly en Esther van Amerom en Marije Lisanne Berg kregen deze van de organisatie. 

Klik hier voor meer informatie, zoals deelnemerslijsten, en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen. Het Tennis Europe-toernooi (categorie 3) in Heerenveen is het laatste internationale juniorentoernooi van dit jaar op Nederlandse bodem. Maandag (17 oktober) gaat het van start. Momenteel wordt in Emmeloord een ITF J4-toernooi gespeeld.