HoofdbaanHillegom

Van ballenmeisje tot toernooidirecteur op Flower Bulb Tournament

Na twee jaren afwezigheid vanwege corona is het Flower Bulb Tournament in Hillegom terug op de agenda, later deze zomer met een Seniors-toernooi en volgende week met een ITF Junior-toernooi. Voor Romy Blokker is het haar vuurdoop als toernooidirecteur.

Blokker (30) loopt al vanaf haar achtste rond op de Hillegomse Tennisclub en haar rol als ballenmeisje in een finaleweekeinde was een teken aan de wand. In de beginjaren van het jeugdtoernooi zag zij spelers als Michaëlla Krajicek (2002), Thiemo de Bakker (2004) en Thomas Schoorel (2006) zegevieren op de banen van HTC. Later deed ze vrijwilligerswerk, zat ze al op haar vijftiende in het jeugdbestuur, deed ze pr/communicatie voor de club en zit ze een aantal jaren in de technische commissie. Nu is ze voor het eerst toernooidirecteur van het ITF J4-toernooi, voor talentvolle, internationale spelers tot en met achttien jaar. “Dat is heel wat anders”, verzekert Blokker. “Je hebt met externe partijen te maken, de ITF en de KNLTB. Veel ligt al vast en binnen die kaders moet je bewegen. Pieter Witteman neemt mij mee in het proces. Daar word ik heel goed in begeleid.”

Witteman was in 2017, 2018 en 2019 toernooidirecteur en wilde na twee afgeblazen edities het stokje overdragen. Wie dat stokje zou aanpakken was nog de vraag. “Ik ben in november/december 2021 benaderd. Omdat we niet wilden dat het toernooi zijn plek op de kalender zou verliezen, is mijn naam toen met potlood ingevuld. Later is dat met pen gebeurd”, aldus Blokker, die een team van enthousiaste vrijwilligers aanvoert. Een verjongd team ten opzichte van de vorige edities. Voor een aantal van hen is het dus ook een vuurdoop. “Maar we beheersen allemaal het organiseren, het incasseren, het aanpassen. Daar maak ik me geen zorgen over. De club heeft er veel tijd en energie in gestopt en ik ben trots op het team en wat we hebben neergezet. Mensen zijn van harte welkom om een kijkje te nemen op ons mooie tennispark in de bollenstreek.”

De bollenstreek. Spelers komen en gaan en in mindere mate geldt dat ook voor toernooidirecteuren en hoofdscheidsrechters, maar als er één constante factor is in de uitstraling van het toernooi, dan zijn het wel de tulpenbollen. Niet te missen op het tennispark van de Hillegomse TC. “Het park is ingekleurd met bloemen en planten. Daar worden we ook in gesponsord. De trofeeën hebben iets met tulpen. We laten echt zien dat we in de bollenstreek zitten. Ook in wat wij faciliteren buiten de baan om”, zegt Blokker, die als voorbeeld een fiets- of e-scootertocht door de bollenstreek noemt.

Inspiratie

Naast tennisliefhebbers uit de regio hoopt Blokker dat er ook veel jonge tennissers komen kijken om inspiratie op te doen. “Ik vond het zelf altijd super leuk om te kijken naar al die sterke jeugdspelers. We stimuleren de jeugd ook om te komen kijken en om hun clubgenootjes aan te moedigen. We hebben dit jaar twee spelers van HTC die meedoen. Teun Visser heeft een wildcard gekregen voor het hoofdschema en Jens van Trigt voor het kwalificatietoernooi. Die lopen hier al rond sinds ze uit de luiers zijn.”

Seniors in Hillegom

Jens van Trigt is de zoon van Marco van Trigt en dat is een bekende tennisnaam in de omgeving van Hillegom. Van Trigt won in 2017 en 2018 het Flower Bulb ITF Seniors Tournament, toen het nog de Grade A-status had. Het ITF Seniors-toernooi dat van 22 tot en met 28 augustus wordt gehouden is een S400-toernooi, een treetje lager qua status. Rosanne Warmerdam maakt daar haar debuut als toernooidirecteur.

Klik hier voor meer informatie over het ITF J4-toernooi in Hillegom, dat zondag van start gaat met de kwalificaties en op dinsdag met het hoofdschema.

De FOTO, gemaakt tijdens de finaledag in 2018, is van Kees Ruigrok.