Mees Rottgering forehand schreeuw

Twee Nederlandse teams bereiken finale Summer Cups

Twee Nederlandse teams hebben de finale van de Summer Cups bereikt. De meiden onder zestien jaar plaatsten zich in het Roemeense Bistrita voor de finale. In het Duitse Mannheim verzekerden de jongens onder 16 jaar zich van een toegangsbewijs tot de finale van de Summer Cups.

Twee landen plaatsen zich per toernooi voor het hoofdtoernooi van de Summer Cups. Het Nederlandse meidenteam haalde in Bistrita de finale, waarin Servië met 2-1 te sterk was. Door het halen van de finale zijn Britt du Pree, Rose Marie Nijkamp en Joy de Zeeuw zeker van een startbewijs van de eindstrijd van de Summer Cups. Die worden gehouden van 1 augustus tot 3 augustus in het Tsjechische Marianske Lazne.

Du Pree, Nijkamp en De Zeeuw boekten op weg naar de finale zeges op Zweden (2-1) en thuisland Roemenië. Tegen Zweden pakten De Zeeuw en Nijkamp de zeges in het enkelspel. De Zeeuw won in drie sets van Tilda Hessleryd, 7-6 (4), 1-6 en 6-1. Nijkamp won met 6-2 en 7-6 (5) van Nellie Taraba Wallberg. De derde zege was binnen handbereik, maar het dubbelspel ging nipt verloren. De Zeeuw en Nijkamp verloren met 7-6 (7), 2-6 en 11-9 van Isabella Svahn en Wallberg.

Geen enkele nederlaag

Tegen thuisland Roemenië werd er geen enkele nederlaag geleden. In de enkel waren er overtuigende zeges voor Britt du Pree en Nijkamp. Du Pree gunde Anamaria Eederica Oana vier games, 6-3 en 6-1. Nijkamp gaf Elena Ruxandra Bertea met 7-5 en 6-2 klop. Ook het dubbelspel werd een prooi voor de Nederlandse meiden. De Zeeuw en Nijkamp wonnen met 7-6 (5) en 6-4 van Bertea en Diana-Ioana Simionescu.

In de finale waren de Servische meiden te sterk voor het Nederlandse team. Teodora Kostovic versloeg De Zeeuw met 6-0 en 6-3. Nijkamp moest haar meerdere erkennen in Mia Ristic, 6-1 en 6-4. In een spannende dubbelpartij wonnen Du Pree en Nijkamp in een supertiebreak van Kostovic en Ristic, 6-3, 3-6 en 10-8.

Jongens onder 16 winnen in Mannheim

De jongens onder zestien jaar waren goed op dreef in Duitsland. In de eerste twee wedstrijden werd tegen Luxemburg en Duitsland met 3-0 gewonnen. In de finale waren de Nederlandse jongens met 2-1 te sterk voor Noorwegen.
Mees Rottgering en Manvydas Balciunas waren tegen Luxemburg succesvol in het enkelspel. Rottgering won met 6-4 en 6-3 van Matiej Reiter. Balciunas gaf Noe Plique met 6-1 en 6-4 klop. In het dubbelspel wonnen Balciunas en Rottgering met 6-4 en 6-0 van Raphael Araujo en Plique.

Mees Rottgering knokte zich in het enkelspel tegen Duitsland naar een overwinning op Max Stenzer. Het werd 5-7, 6-4 en 7-5. Ook Balciunas won in drie sets van zijn opponent, Max Schoenhaus, 3-6, 6-2 en 6-3. In de de dubbel waren Rottgering en Niels van der Sijs succesvol tegen Nikolai Barsukov en Stenzer, 6-3 en 6-1.

Rottgering won in de finale tegen Noorwegen ook zijn derde enkelspelpartij van deze week. Hij versloeg Fredrik Krogh Solheim met 6-3 en 7-6 (5). Balciunas moest zijn meerdere erkennen in Nicolai Budkov Kjaer, 6-2, 6-3. In het dubbelspel waren Balciunas en Rottgering veel te sterk voor Kjaer en Ludwig Hermann, 6-2 en 6-0.

Door het bereiken van de finale zijn Nederland en Noorwegen zeker van de finale. Het Nederlandse team reist daarvoor af naar het Franse Le Touquet, waar de beste acht landen van 1 tot en met 3 augustus de finale afwerken.

Thuisland te sterk voor Nederlandse jongens

De Nederlandse jongens onder 18 haalden de finale niet. Ze verloren in het Poolse Bytom na een 3-0 zege op Letland met 3-0 van gastland Polen. Daniel Verbeek verloor van Martyn Pawelski, 6-3, 4-6 en 6-3. Abel Forger moest zijn meerdere erkennen in Olaf Pieczkowski, 6-4 en 7-5. In de dubbel trokken de Polen Maciej Kos en Pieczkowski met 3-6, 6-2 en 10-6 aan het langste eind tegen Kyvan Rietkerk en Verbeek.

De meiden onder 18 gingen eveneens onderuit tegen een Pools team. In het Tsjechische Most werd het 3-0 in de eerste ronde. Isis Louise van den Broek verloor met 6-2, 6-0 van Olivia Bergler. Sarah van Emst was dichtbij een overwinning, maar tegen Daria Gorska werd het 5-7, 6-4 en 7-6 (4). In de dubbel wonnen Bergler en Zuzanna Pawlikowska met 4-1 en 5-4 (4) van Marente Sijbesma en Van Emst. In de strijd om de vijfde plaats won Nederland met 2-1 van Noord-Macedonië.

Bekijk hier alle uitslagen van de Tennis Europe Summer Cups.