Mfnjkstartdag12en14 Jaar2020dsc02635

Nederlandse meisjes naar Junior Billie Jean King Cup dankzij vijfde plaats in Summer Cups

De Nederlandse meisjes tot en met zestien jaar hebben de finaleronde van de Tennis Europe Summer Cups afgesloten met overtuigende overwinningen op Polen en Bulgarije. Het team bestaande uit Rose Marie Nijkamp, Britt du Pree en Joy de Zeeuw eindigde daarmee als vijfde en dat was goed voor plaatsing voor de (mondiale) Billie Jean King Cup. Voor de jongens was er een zesde plaats in deze leeftijdscategorie, net niet genoeg voor een Junior Davis Cup- ticket. 

Onze landgenoten kwalificeerden zich een week geleden voor de finaleronde van het Europese landentoernooi voor junioren, dat bestaat uit vier leeftijdcategorieën. De vijf beste landen in de leeftijdscategorieën -16 en -18 jaar plaatsen zich voor de Junior Davis Cup en de Junior Billie Jean King Cup Finals in Antalya, Turkije. 

Voor Nijkamp (FOTO) kon deze zomer al niet meer stuk. Ze maakte (als zestienjarige!) haar debuut in het juniorentoernooi van Wimbledon, waar ze gelijk de derde ronde haalde en zelfs de titel veroverde in het meisjesdubbelspel. De Apeldoornse maakte ook haar debuut op de seniorentour en bereikte de tweede ronde van een ITF-toernooi in Alkmaar.

In het Tsjechische Marianske Lazne moest het meisjesteam onder leiding van de meegereisde coach Ralph Kok aanvankelijk haar meerdere erkennen in Spanje, met 2-1. Rose Marie Nijkamp en Britt du Pree verloren hun enkelspel in straight sets, waarna Nijkamp en Joy de Zeeuw met het dubbelspel een punt voor Nederland op het bord zetten. 

Tegen de eveneens zestienjarige Marta Soriano Santiago ging Nijkamp met 6-1, 6-2 onderuit. Du Pree was vervolgens niet opgewassen tegen Ruth Roura Llaverias: 7-6 (3), 6-2. Daarmee was Spanje door naar de volgende ronde en moest Nederland verder spelen voor de vijfde plaats.

Op respectievelijk dinsdag en woensdag werden Polen en Bulgarije in dezelfde opstelling (Nijkamp en Du Pree enkelspel en Nijkamp/De Zeeuw dubbelspel) met 3-0 opzij gezet. Hierdoor eindigde Nederland als vijfde en dat was genoeg voor plaatsing voor de Junior Billie Jean King Cup, het mondiale landentoernooi voor speelsters tot en met zestien jaar. Winnaar Tsjechië, Servië, Duitsland en Spanje zijn de andere gelukkigen. 

Frankrijk en Groot-Brittannië te sterk

Voor de jongens eindigde het avontuur van de European Summer Cups met een nederlaag tegen Groot-Brittannië. Mees Rottgering ging met 6-1, 6-2 onderuit tegen Henry Searle en Victor Friedrich was met 6-3, 7-6 (7) te sterk voor Manvydas Balciunas. Het dubbelspel werd niet meer afgewerkt. De jongens onder leiding van Raymond Knaap konden terugkijken op een mooie, leerzame campagne in Le Touquet, Frankrijk en het Duitse Mannheim, waar ze zich plaatsten voor de finaleronde.

Daarin was Frankrijk in de eerste ontmoeting een maat te groot. De enkelspelen waren een duidelijke prooi voor de sterke Thomas Faurel en Theo Papalamis. Respectievelijk Rottgering en Balciunas kwamen er niet aan te pas en dat gold ook voor het dubbelspel, waarin Rottgering en Niels van der Sijs verloren van Faurel en Papalamis. Tegen Oostenrijk liet Rottgering zich van zijn beste kant zien door zijn enkelspel te winnen van Nico Hipfl (6-1, 7-5). Balciunas redde het niet tegen Joel Schwaerzler (6-2, 6-1) waarna het dubbelspel door Balciunas/Rottgering met 7-5, 5-7, 10-3 werd gewonnen.

Nederland finishte als zesde door de nederlaag tegen Groot-Brittannië. Dat land plaatste zich zodoende als vijfde en laatste voor de Junior Davis Cup, later dit jaar. Spanje won de Summer Cups en daarnaast plaatsten Italië, Frankrijk en Tsjechië zich als Europese landen voor dit prestigieuze evenement. Turkije is als gastheer automatisch geplaatst.

Klik hier voor meer informatie en links naar alle uitslagen van de Tennis Europe Summer Cups 2022.