Junioren Tour Jeugd actiefoto diversiteit iedereen

'Iedereen stond verbaasd naar boven te kijken hoe het dak dicht ging'

De piepjonge toernooidirecteur Jasper Harms staat te popelen voor de tweede editie van de ZUIT NL Tennis Europe 14&U in Etten-Leur, dat vorig jaar letterlijk en figuurlijk opzien baarde met een verschuifbaar dak.

Het was wel even een momentje, vorig jaar tijdens de eerste editie van het toernooi in ZUIT NL, een in 2020 geopend sportcomplex in Etten-Leur met vier hardcourtbanen (begane grond), squash, bowling en vijf gravelbanen (bovenste verdieping). Het outdoortoernooi werd een indoortoernooi toen in vier minuten tijd een transparant dak over de gravelbanen werd geschoven. “In de eerste dagen ging het een paar keer regenen. Iedereen stond toen verbaasd naar boven te kijken hoe dat dak dicht ging”, herinnert Jasper Harms, die in 2021 zijn debuut beleefde als toernooidirecteur. Inmiddels een jaartje ouder maar met zijn twintig jaar nog steeds met afstand de jongste toernooidirecteur als het gaat om internationale toernooien op Nederlandse bodem.

Onervaren op het gebied van organiseren is hij niet, dankzij moeder Brigitta. “Het is met de paplepel ingegoten. Ik hielp al snel mijn moeder op de club (TV Roosendaal). We hebben inmiddels samen al aardig wat (ranglijst)toernooien in Nederland georganiseerd. Eerst hielp ik vooral en nu doen we het echt samen”, zegt Harms, die het een goed partnerschap noemt. “We weten wat we aan elkaar hebben en hebben dus maar weinig woorden nodig.” Voorafgaand aan het toernooi is dat wel anders. Aan de keukentafel is het tennistoernooi nooit ver weg. “We hebben het er thuis veel over en je merkt dat het dan ook steeds meer gaat leven. Ik vind het heel leuk om dit samen te doen.”

Promotie naar TE2

Harms is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen tijdens de toernooiweek, maar eigenaar (van ZUIT NL) Mike van Vugt is degene die het toernooi naar Etten-Leur heeft gehaald en is de eindverantwoordelijke. “Mike heeft het laatste woord”, zegt Harms, die net als Van Vugt hoopt te kunnen groeien met het toernooi. 'Internationaal op de kaart zetten', is het streven en het doel is om volgend jaar promotie te maken naar een TE2. Dat is de eerste stap omhoog voor een Tennis Europe-toernooi, dat altijd begint als TE3. De tweede mogelijke stap is naar een ITF Junior, voor spelers van achttien jaar en jonger. In beide gevallen moet er meer voor de spelers worden geregeld. Denk aan hotelovernachtingen en de hele dag door eten op het tennispark. “Die mogelijkheden zijn er. We zitten wat dat aangaat in een gunstige omgeving met een hotel en een restaurant vlakbij”, aldus Harms, die ook de randzaken nog iets wil uitbreiden. Een uitje naar de 'grote stad' bijvoorbeeld. “Ik weet niet of Etten-Leur daarvoor geschikt is”, zegt Harms met een kwinkslag, “maar Breda is een mooie stad en ook dichtbij.”

Padelbaan

Uitbreiding op het kwantitatieve vlak -bijvoorbeeld met een toernooi voor spelers van twaalf jaar en jonger- zit er niet in aangezien het toernooi met vijf banen nu al aan de krappe kant zit qua mogelijkheden. “Normaal gesproken heb je zes banen nodig voor een TE-toernooi, maar omdat we hier 24/7 kunnen spelen, hebben we het toch kunnen krijgen. We moeten kijken hoe we dit volgend jaar gaan doen als we nog maar vier banen hebben. We willen namelijk één gravelbaan vervangen voor een padelbaan.”

Het kwalificatietoernooi gaat zondag (10 juli) van start, dinsdag beginnen de wedstrijden in het hoofdschema. Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.