Sarahvanemst KNLTB

Nederlandse juniorentoppers maken zich op voor uitdagende testcase in eigen land

Hoogstaand juniorentennis komende week in Nederland, met het ITF J2-toernooi in Castricum voor spelers tot en met 18 jaar en de Amstelpark Tennis Academy Trophy in Amsterdam voor de leeftijdscategorieën -12 en -14 jaar.

Interessant om te zien is hoe de Nederlandse toppers zich weren tegen hun buitenlandse leeftijdsgenoten. Wat kunnen Daniel Verbeek, Abel Forger, Kyvan Rietkerk, Luka Novakovic, Sarah van Emst en Britt du Pree uitrichten op de gravelbanen van TC Bakkum in Castricum? De TC Bakkum Dutch Junior Open, zoals het toernooi officieel heet, is het hoogst aangeschreven juniorentoernooi op Nederlandse bodem. Ons land telt meerdere ITF J3, 4 en 5-toernooien, maar slechts één ITF J2.

Het toernooi staat al sinds 1956 op de kalender en kent een rijke historie. Illustere namen als Gustavo Kuerten, Jo-Wilfried Tsonga en Richard Krajicek deden ooit mee in Castricum, alsmede de huidige technisch en commercieel directeur van de KNLTB, Jacco Eltingh. Hij won het toernooi in 1985. Van de profs die nu nog spelen boekten de Spanjaard Pablo Carreno Busta en de Fransman Gael Monfils ooit succes in Castricum.

Zondag gaan de wedstrijden in het kwalificatietoernooi van start en op dinsdag de eerste duels in het hoofdschema. Klik hier voor meer informatie over de TC Bakkum Dutch Junior Open en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.

Van Tennis Europe naar ITF

Op het Amstelpark in Amsterdam organiseren Ilse Puijker en haar vader Hans voor de negende keer een Tennis Europe-toernooi, dit keer voor de leeftijdsgroepen -12 en -14 jaar. Dat is gelijk het grote verschil met de laatste editie, in 2019, toen er nog een -14 en -16-speelveld was. Puijker junior is het eens met de koerswijziging van de KNLTB om die -16-categorie niet meer aan te bieden bij de Tennis Europe-toernooien op Nederlandse bodem. “Het is een smalle grens van TE -16 naar ITF-toernooien. We hebben in Nederland genoeg ITF's voor die leeftijdsgroep”, verklaart Puijker, zelf vroeger ook actief op internationale juniorentoernooien. “Toen ik dertien was, haalde ik als qualifier de kwartfinales in Meppel. Toen heb ik eigenlijk meteen de overstap gemaakt naar de ITF's”, aldus Puijker, die bleef steken rond de achthonderste plaats op de ITF-wereldranglijst voor junioren. Niet lang daarna was ze, met vader Hans, al betrokken bij het opzetten van de eerste Amstelpark Tennis Academy Trophy in 2012. “We deden en doen het eigenlijk altijd samen. Dit jaar komt het wel iets meer op mijn schouders terecht”, verklaart Ilse, inmiddels dus net als haar vader een ervaringsdeskundige op dit gebied.

Hopen op beter weer

Team Puijker organiseert bij Amstelpark ook een open toernooi in augustus en een NRT in januari. “Maar dit is de leukste”, zegt Puiker over het TE-evenement. “Een speelveld van zo'n driehonderd deelnemers uit zo veel verschillende landen. Kids uit Israël, Japan, Indonesië, Australië, een meisje uit Turkije is als eerste geplaatst bij de onder veertien. Dat is toch mooi. We hebben er heel veel zin in. Fijn dat het weer kan na alle coronaperikelen. We gaan er een mooi toernooi van maken voor al die spelers”, aldus Puijker, die hoopt op beter weer dan wat er verwacht wordt (veel regen). “In Nederland kan dat zomaar veranderen, het is tegenwoordig niet meer te voorspellen. Gelukkig hebben we ook binnenbanen om naar uit te wijken, mocht dat nodig zijn. Dat is in al die jaren nog nooit gebeurd, maar het kan. We hebben achttien buitenbanen en elf binnenbanen.”

Het toernooi heeft de status van TE2 voor onder 12 en van TE3 voor onder 14. Het niveau van de juniorentoernooien van Tennis Europe wordt aangegeven met een cijfer van 1 tot en met 3, waarbij 1 het hoogste is. Nederland heeft, in 2022 althans, louter TE 2- en 3-toernooien. 

Klik hier voor meer informatie over de Amstelpark Tennis Academy Trophy en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.