Dubbel jongens plezier

Nederlandse jongens sluiten af met zege op European Summer Cups in Armenië

De Nederlandse juniorenteams die in actie kwamen op de Summer Cups zijn er niet in geslaagd de finaleronde te bereiken van het Europese landentoernooi. De Nederlandse jongens sloten hun trip naar Yerevan, Armenië, wel af met een mooie zege en een goed gevoel.

De Tennis Europe Summer Cups 2022 barstte zondag los met 71 teams in de leeftijdscategorie -14 jaar. Over een maandje is het de beurt aan de overige drie leeftijdsgroepen (-12, -16 en -18). Ook daarin gaan de Nederlandse teams (jongens en meisjes) onder leiding van een gerenommeerde tenniscoach weer de strijd aan met andere landen en hopen zij te doen wat de junioren -14 jaar niet lukten: zich plaatsen voor de finaleronde.

Voor Mia Woo, Sophie Ray en Luna Juliette Dekker was het in Bremen, Duitsland, vooral een kwestie van heel veel leren in hun confrontaties met de buitenlandse leeftijdsgenotes. Het team onder leiding van coach Hugo Ekker verloor met 3-0 van Turkije en speelde daarna verder in het troosttoernooi. Daarin waren Moldavië en België eveneens met 3-0 te sterk.

Die laatste ontmoeting, met onze zuiderburen, was echter niet zo eenzijdig als de uitslag doet vermoeden. Alle drie de duels gingen naar een beslissende, derde set. Luna Juliette Dekker moest haar meerdere erkennen in Valentine Coussens: 4-6, 6-1, 6-1. Mia Woo redde het net niet tegen Marilyn van Brempt: 6-2, 6-7 (7), 6-4. In het dubbelspel knokten Sophie Ray en Mia Woo voor wat ze waard waren tegen Anastasia Huysegoms en Marilyn van Brempt: 4-6, 6-4, 10-4.

Jongens komen één zege tekort

Voor het Oranje-team bestaande uit Thijs Bogaard, Luka Nikolic en Joris Clermonts was er een derde plaats in zone A, gespeeld in de Armeense hoofdstad Yerevan. Coach Martijn Voorbraak zag zijn pupillen ten eerste afrekenen met Polen met 2-1. Thijs Boogaard won zijn enkelspel en trok samen met Joris Clermonts aan het langste eind in het dubbelspel. Dat werd met 7-6 (5), 4-6, 10-3 gewonnen van Alexander Blus en Antoni Kasperski.

Tegen Bulgarije zorgde Luka Nikolic voor een enkelspelpunt, maar in het beslissende dubbelspel slaagden Boogaard en Clermonts er nu niet in de kastanjes uit het vuur te halen. Ivan Ivanov en Dimitar Kisimov stapten als winnaars van de baan: 6-2, 4-6, 10-4. Bij een overwinning op Bulgarije had Nederland zich geplaatst voor de finaleronde, aanstaande vrijdag tot en met zondag in Valencia, Spanje. Nu restte de strijd om de derde stek in de groepsfase met als tegenstander Hongarije. Na de enkelspelen, waarin Boogaard won en Clermonts verloor, stond het 1-1. Boogaard en Nikolic wonnen de beslissende pot met 6-3, 6-1 van Marcell Kovacs en Akos Janos Toth.

Boogaard twee keer beslissend

In de twee door Nederland gewonnen ontmoetingen was het beide keren Thijs Boogaard (op de FOTO in het zwarte shirt) die met een enkelspelzege en de winst in het dubbelspel doorslaggevend was. Boogaard heeft al aardig wat ervaring in het landentennis. In 2019 kende hij samen met Clermonts (en Mees Rottgering en Hidde Schoenmakers) een sterke campagne in de Nations Challenge (-12 jaar) en in 2020 bereikte hij in een team met opnieuw Clermonts de finaleronde van de Winter Cups (-12 jaar). Begin dit jaar won Boogaard het onder 14-toernooi op de prestigieuze en hoog aangeschreven Le Petits As in het Franse Tarbes.

Klik hier voor alle groepen en uitslagen van de Tennis Europe Summer Cups -14 jaar. Wordt (eind juli) vervolgd.