AbelForger DanielVerbeek(Castricum2022) (1)

Daniel Verbeek halve finalist op mooie editie Dutch Junior Open

Daniel Verbeek is gestrand in de halve eindstrijd van zowel het enkel- als het dubbelspel op de TC Bakkum Dutch Junior Open, het oudste en hoogst aangeschreven ITF Juniors-toernooi op Nederlandse bodem. Met Nederlanders die tot en met de laatste speeldag in actie kwamen in Castricum kijkt de organisatie terug op een fraaie en zonovergoten editie.

Op de FOTO, gemaakt door Wim Peperkamp, Abel Forger en Daniel Verbeek (witte pet) tijdens de halve finales van het dubbelspel.

Dat het snel kan gaan met de winnaars van de TC Bakkum Dutch Junior Open bewijst Carlos Alcaraz, om maar eens een voorbeeld te noemen. De Spanjaard won het ITF J2-toernooi in 2018 als vijftienjarige en wordt inmiddels gezien als de nieuwe Rafael Nadal. In diezelfde editie haalde ene Holger Rune de laatste vier. De nu negentienjarige Noor brak dit seizoen door met zijn eerste ATP-titel en een kwartfinale op Roland Garros. Wat betreft de Nederlandse beloftes ziet de organisatie ook een positieve ontwikkeling in de laatste jaren. “Tot en met de laatste speeldag kwam er Nederlands talent in actie. Dat is wel eens anders geweest dit toernooi. Twee Nederlandse jongens waren geplaatst, waarbij Abel Forger de kwartfinales haalde en Daniel Verbeek de halve finales.”

Tegen de latere winnaar Antoine Ghibaudo regisseerde Verbeek in de eerste set het spel. Dat leidde tot de nodige 'winners' en 'unforced errors'. Ghibaudo bleek uiteindelijk het meest succesvol met een door beide spelers beproefd recept: de dropshot. Hij sloeg toe in de slotfase van de openingsset en dat gaf de jonge Fransman de wind in de zeilen waarmee hij in één ruk over de eindstreep bolde: 7-5, 6-2. Verbeek had in de kwartfinales nog een mooie zege geboekt over de als derde geplaatste Tsjech Jan Hrazdil (6-3, 6-4).

Abel Forger speelde in de kwartfinales aanvankelijk ijzersterk tegen de Italiaan Lorenzo Carboni. De zestienjarige Nederlander pakte de openingsset met 6-1, maar verloor het momentum in set twee. Dat momentum bleef vervolgens aan de zijde van Carboni, die met 6-4 en 6-1 de partij naar zich toetrok.

Bij de meisjes wonnen veel Nederlanders hun eerste ronde-wedstrijd om daarna in de tweede ronde uitgeschakeld te worden. Voor Joy de Zeeuw was de derde ronde het eindstation. Zij verloor van de Canadese Ellie Daniels met 6-2, 7-5.

Finaleplaats Van Emst/Du Pree

Sarah van Emst en Britt du Pree zorgden voor de Nederlandse inbreng op de slotdag. In een spannende dubbelspelfinale moesten zij hun meerdere erkennen in de Turkse Melise Ercan en de Tsjechische Amelie Smejkalova: 4-6, 6-4, 10-5. Dit duo was in de halve eindstrijd ook al te sterk voor een Nederlands koppel, Joy de Zeeuw/Loes Ebeling Koning (6-3, 6-3).

De Brit Freddy Blaydes en de Zweed Max Dahlin zaten twee Nederlandse koppels dwars in het jongensdubbelspel. Zij klopten Noah Gabriel en Daan Meijer in de kwartfinales en hielden vervolgens de deur naar de finale dicht voor Forger en Verbeek: 4-6, 6-1, 10-4

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van de TC Bakkum Dutch Junior Open.

Janssen slaat weer toe

Op de Amstelpark Tennis Academy Trophy, een Tennis Europe-toernooi in de hoofdstad, was het wederom de Belgische Farah Janssen die de titel pakte bij de meisjes tot en met twaalf jaar. Dat betekende alweer de vierde TE-titel op Nederlandse bodem voor de Vlaamse, die een week eerder won op de Amjoy Cup in Bergeijck en eerder dit jaar twee titels pakte in(door) Rotterdam.

Er waren geen landgenoten onder de halve finalisten in het enkelspel van zowel het onder 12- als het onder 14-toernooi. Twee Nederlandse koppels stonden bij de meisjes in de finale van het dubbelspel. Sterre Benschop en Chioma Onunta in de laagste leeftijdscategorie en Tesse Antonis en Mila Jepkes bij de meisjes -14 jaar. Mats Jutte en Rogier Verbeet bereikten de halve eindstrijd in het jongensdubbelspel -12 jaar.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van de Amstelpark Tennis Academy Trophy.