Daniel Verbeek forhand

Beste Nederlandse jongens staan te trappelen voor ITF 3 Leeuwenbergh 2022

Een aantal van Neerlands beste junioren staat te trappelen om in actie te komen op het ITF 3 Leeuwenbergh in Den Haag. Na twee jaren afwezigheid vanwege corona is het toernooi terug aan het begin van de tenniszomer.

“Kun je later terugbellen? Ik sta net de baan droog te vegen. We hebben hier deze week een NRT, een open toernooi en een padeltoernooi. Het is een gekkenhuis, maar dan wel een op een leuke manier.”

Spitsuur deze week voor Gerard van Hellemondt, toernooidirecteur en tennistrainer op sportcentrum Leeuwenbergh, waar hij met Tennisinstituut T.I.K. de volgende generatie toppers opleidt en probeert klaar te stomen voor een tennisloopbaan. Met hetzelfde doel voor het ogen organiseert hij al jarenlang twee internationale juniorentoernooien. Van 3 tot en met 10 juli is er een ITF 4, volgende week begint de ITF 3 Leeuwenbergh 2022. Op maandag met de kwalificaties en op woensdag met het hoofdschema.

Sarah van Emst, Britt du Pree, Loes Ebeling Koning en Joy de Zeeuw staan op de deelnemerslijst bij de meisjes. Marente Sijbesma, Annelin Bakker, Charlotte van Zonneveld, Lena Beckx en Dilara Okur proberen zich te kwalificeren voor het hoofdschema. De twee hoogste genoteerde landgenotes, Rose Marie Nijkamp en Isis Louise van den Broek, zijn er niet bij in Den Haag.

Bij de jongens is er een erg mooi speelveld met de tien hoogst genoteerde Nederlandse jongens van de ITF-juniorenwereldranglijst allemaal van de partij. Daniel Verbeek (FOTO), Abel Forger, Kyvan Rietkerk, Luca Novakovic en Manvydas Balciunas zijn met hun ranking toegelaten tot het hoofdschema. Lars Wagenaar, Mees Rottgering, Jay Temming, Pepijn Bastiaansen en Noah Gabriel proberen zich via de kwalificaties bij dit vijftal te voegen. En dan zijn er nog vijf lager geklasseerde jongens die daar ook een gooi naar doen.

Opbouw in juniorentoernooien

Verbeek is op de 146ste plaats de hoogste genoteerde landgenoot. Nadat hij vorig jaar nog voornamelijk in actie kwam op ITF J3- en 4-toernooien heeft hij zich in 2022 toegelegd op het spelen van ITF J1 en 2-toernooien. Verbeek deed ook mee aan de Australian Open voor junioren, waar hij twee duels in het kwalificatietoernooi won. Deze week speelde hij samen met Forger op een ITF J1-toernooi in Bamberg, Duitsland. Forger verloor daar in de eerste ronde, Verbeek in de tweede.

Het is deze diversiteit en opbouw in juniorentoernooien die de KNLTB ook voorstaat met het totale pakket aan 'ITF Juniors' op Nederlandse bodem. Er zijn, dit jaar, tien toernooien (indoor en outdoor) en het enige dat hierin nog ontbreekt is een ITF 1.

Monfils, Haase, Sijsling

Van Hellemondt zou met zijn ITF 3 graag uitgroeien tot een ITF 2 of 1. “Het andere toernooi willen we op 4 houden. Dat is de goeie instroom en dat is het punt. Je moet de kinderen brengen. Vijf, vier, drie, twee; dat hebben we allemaal in Nederland en dat is hartstikke goed. In ITF 3- en 2-toernooien kun je al de eerste contouren zien van spelers die ver gaan komen internationaal. Als je ziet wat hier in het verleden allemaal gespeeld heeft. Denk aan Gael Monfils en onze eigen jongens (Haase en Sijsling)”, aldus Van Hellemondt.

Hij kijkt uit naar een week jeugdtennis van hoog niveau en naar de bruisende sfeer op het tennispark in Den Haag, op de rand van Rijswijk, Voorburg en Leidschendam om precies te zijn. “Iedereen staat te trappelen. Het gaat weer een feestje worden.”

Het toernooi op sportcentrum Leeuwenbergh is de eerste van zes opeenvolgende ITF Junioren-toernooien op Nederlandse bodem. Die reeks wordt afgesloten met de Nederlandse Junioren Kampioenschappen (25 juli-7 augustus).

Klik hier voor meer informatie, en later speelschema's en uitslagen, van ITF J3 Leeuwenbergh 2022.