NOJK jongen slaat service

Vlieguren maken op ITF J5-toernooi In-Doorn

Het ITF Juniors In-Doorn Grade 5, dat zaterdag (5 maart) van start gaat met de kwalificaties en maandag met het hoofdschema, is een mooie mogelijkheid voor Nederlandse spelers om ervaring op te doen op internationaal niveau.

Na Den Haag (J5) en Doorn (J3) is er voor de derde week op rij internationaal toernooitennis op Nederlandse bodem en voor de tweede week op rij in Tenniscenter Heuvelrug te Doorn. Deze week komt een groot deel van de beste Nederlandse jeugdspeelsters in actie op het ITF J3-toernooi. Denk aan Daniel Verbeek, Kyvan Rietkerk, Abel Forger bij de jongens en aan Isis Louise van den Broek, Rose Marie Nijkamp en Sarah van Emst bij de meisjes. Ervaren jeugdspelers die op de drempel staan van het seniorentennis en, als het allemaal volgens plan verloopt, aan de start van een profloopbaan.

Met name Daniel Verbeek en Isis Louise van den Broek timmeren de laatste tijd aan de weg. Zij speelden vorige week een ITF J2 in Litouwen en Van den Broek haalde daar zelfs de kwartfinales. In Nederlands is er één J2-evenement, van 26 juni tot en met 3 juli in Castricum, en dat is het hoogste niveau binnen onze landsgrenzen.

Op het J5-toernooi dat nu volgt is het de beurt aan spelers die nog niet zoveel vlieguren hebben gemaakt op het internationale wedstrijdtoneel of in ieder geval lager geklasseerd zijn op de juniorenwereldranglijst. Onder meer Mees Rottgering, Pepijn Bastiaansen, Charlotte van Zonneveld, Bente de Bresser en Dilara Okur doen een gooi naar de titel. Rottgering en Bastiaansen staan bovenaan de plaatsingslijst, bij de meisjes wordt deze aangevoerd door de Israëlische Sapir Cohen gevolgd door Van Zonneveld en De Bresser. Noah Gabriel staat ook op de deelnemerslijst, maar het is de vraag of die in actie komt aangezien hij deze week al uitstekend presteert op het ITF J3-toernooi. Hij staat daar in de halve finales tegenover Abel Forger. 

Topvorm

Een speelster die dit jaar in topvorm verkeert, is Charlotte van Zonneveld. De zeventienjarige Zuthpense schreef dit jaar al drie internationale toernooien op haar naam, waaronder twee weken geleden het ITF J5-toernooi in Den Haag (zonder setverlies). Van Zonneveld verloor deze week op het ITF J3-toernooi in Doorn in de eerste ronde, komende week zal ze als nummer twee van de plaatsingslijst hogere ogen gooien in Tenniscenter Heuvelrug.

Doorn in plaats van Arnhem

Toernooidirecteur Charlotte Bogtstra is met Tenniscenter Heuvelrug in het gat gesprongen dat was gevallen door het terugtrekken van de organisatie in Arnhem, dat het ITF J5-toernooi aanvankelijk zou organiseren. Vanwege de onzekerheid rondom de coronamaatregelen, die toen nog heersten, besloot 'Arnhem' rond de kerstdagen af te zien van het toernooi, waarna de KNLTB vervolgens bij Bogtstra uitkwam.

Klik hier voor meer informatie, speelschema's en, tijdens het toernooi, uitslagen.