NOJK jongen slaat forehand los van de grond

Versoepelingen maken het leuker voor spelers en makkelijker voor organisatie

Toernooidirecteur Niels Stemerdink is blij met de versoepeling van de coronamaatregelen die een dag voor de start van de FOCUS Tennis Academy Open 2022 zijn ingegaan en kijkt uit naar een nieuwe editie van het Tennis Europe-toernooi, waar gespeeld wordt in de leeftijdsklassen -12 en -14.

“Je merkt wel dat buitenlandse spelers nog met vragen zitten, maar in Nederland zijn we er nu vanaf”, zegt Stemerdink opgewekt. Hij is vanzelfsprekend blij met het verdwijnen van beperkende regels zoals 'één begeleider per speler langs de baan', het testen van alle deelnemers en de mondkapjesplicht. “Dat is nu niet meer aan de orde dus wat dat aangaat is het ook voor ons een stuk eenvoudiger.”

Tennishal Victoria te Rotterdam wordt nu al dagen bevolkt door trainende kinderen die zich opmaken voor het Tennis Europe-toernooi dat op zaterdag 09.00 uur van start gaat met de kwalificaties voor het enkelspel bij de jongens en meisjes. Er wordt gespeeld in de leeftijdsklassen -12 en -14 waarbij eerstgenoemde gerangschikt is als TE2 en de tweede als TE3, een treetje lager dus. Ambities om dit niveau nog verder op te krikken zijn er niet. “Wel zouden we graag nog een keer een ITF willen doen zoals vorige zomer, maar dat is voor later”, zegt Stemerdink, die vorig jaar de tennisbond te hulp schoot door in het gat te duiken dat was ontstaan door de annulering van 'Bakkum', 'Meppel' en 'Hillegom'.

Vanwege corona kon zijn indoortoernooi in februari niet doorgaan, maar in juni/juli was er drie weken op rij toernooitennis bij TV Victoria. Het ging toen om twee ITF Junior-toernooien, voor spelers van achttien jaar en jonger, en één Tennis Europe-toernooi voor spelers van veertien jaar en jonger.

'Ze weten ons te vinden'

“We sprongen toen in omdat een paar gerenommeerde toernooien in Nederland niet door gingen. Ik verwacht dat die nu wel doorgaan, maar op het moment dat dat niet zo is, weten ze ons te vinden. Als we in kunnen vallen, staan we klaar”, aldus Stemerdink.

De tennistrainer/toernooidirecteur was in januari in Australië als begeleider van Valentini Grammatikopoulou, een 25-jarige Griekse die al jaren in Nederland traint bij de FOCUS Tennis Academy. “Wij organiseren nu voor de veertiende keer het jeugdtoernooi in Rotterdam. Het is wel heel mooi om oud-deelnemers nu op Grand Slams te zien en bijvoorbeeld Daniel Verbeek in het jongenstoernooi van de Australian Open.”

Grammatikopoulou verloor in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi, maar Stemerdink herkende met veel genoegen spelers die ooit furore maakten op het juniorentoernooi in Rotterdam. De Duitser Daniel Altmaier bijvoorbeeld. “Ooit een finalist op ons toernooi, nu de nummer 84 van de wereld. Alexei Popyrin was daar, staat top honderd. Die is ook bij ons geweest.”

Enorm gegroeid

Stemerdink prijst de huidige progressie van zijn pupillen Daniel Verbeek en Joy de Zeeuw. Zij staan volgende week op het ITF J3-toernooi in Doorn. “Die hebben afgelopen zomer wekenlang in Nederland toernooien kunnen spelen. Zij hebben het erg goed gedaan en zijn daardoor enorm gegroeid. Joy de Zeeuw stond vorig jaar juni voor het eerst op een ITF-toernooi. Inmiddels heeft ze een ranking en kan ze al aan ITF 3-toernooien mee doen.”

Klik hier voor meer informatie en speelschema's van de FOCUS Tennis Academy Open 2022.