Mfnjkstartdag12en14 Jaar2020dsc02183

Eerste echte krachtmeting voor jeugdtennissers bij Solid Tennis Academy

Nederlandse jeugdtennissers kunnen zich komende week meten met internationale leeftijdsgenoten tijdens twee Tennis Europe-toernooien in eigen land. In Rotterdam spelen de jeugdtennissers tot en met twaalf jaar, in Hoofddorp komen de jeugdtennissers tot en met 14 jaar in actie.

In Hoofddorp organiseert Arnolduspark voor het eerst een internationaal jeugdtoernooi, waar onder andere spelers van het eigen Van Scheppingen Tennis hun opwachting maken. Ook bij de Solid Tennis Academy organiseren ze voor het eerst een internationaal toernooi.

De Nederlandse inbreng bij het Solid Tennis Academy-toernooi in Rotterdam is zowel in het jongens- als het meisjestoernooi groot. In het jongenstoernooi komt onder andere de winnaar van het NOJK tot en met twaalf jaar, Stan Put uit Bavel, in actie.

Storm Eunice

Toernooidirecteur Dolf Harteveld had in aanloop naar het toernooi even andere zorgen. Storm Eunice zorgde voor schade aan de tennishal van tenniscentrum Blijdorp. ''We hebben stormschade. Zes meter golfplaat is van het dak afgeslagen. Dat was wel even spannend.'' Sommige spelers moesten daarom ook afzeggen voor het toernooi. ,,Die konden door de storm niet naar Nederland afreizen bijvoorbeeld.''

Desondanks staat er een mooi deelnemersveld in Rotterdam. ''Tennissers uit Rusland, Letland, zelfs Canada. Dat maakt het alleen maar leuker. De Italianen hebben bijvoorbeeld een tolk meegenomen. Die spreken weinig Engels en Nederlands.''

Alles is in gereedheid om te spelen deze week. ''Het is zowel voor ons als voor de hoofdscheidsrechter de eerste keer'', zegt Harteveld. ,,We zijn nu nog dingen aan het regelen. Een koelkastje voor de hoofdscheidsrechter. En dat hij een eigen kantoortje heeft, met een eigen printer.'' Het is dus het eerste internationale toernooi, maar Harteveld is ervaringsdeskundige op het gebied van toernooiorganisatie. ,,We organiseren vijf, zes toernooien per jaar. Bij dit toernooi zijn er minder mensen, maar je moet nu alles in het Engels doen.''

Regionale spelers

Harteveld hoopt op mooie prestaties van de eigen regionale spelers, zoals Ysaline Cijntje. ,,Hopelijk kunnen zij wat potjes breken. Ze spelen in poultjes, dus dan spelen ze sowieso dus drie partijtjes.'' Doordat het coronavirus de afgelopen jaren roet in het eten gooide is het voor veel jeugdspelers de eerste kennismaking met het internationale tennis. ,,99 procent speelt voor het eerst een internationaal toernooi. En ook voor de ouders is het nieuw. Die zijn vaak nog zenuwachtiger dan de spelers. Het is voor alle spelers de eerste echte krachtmeting. Je weet echt niet waar je staat na twee jaar corona. Daar ben ik wel benieuwd naar'', zegt Harteveld.

Het Solid Tennis Academy-toernooi heeft een mooie wisselwerking met stadgenoot Victoria. Spelers die tijdens het toernooi willen trainen kunnen ook bij het in de buurt gelegen Victoria terecht. En andersom is het ook het geval als bij Victoria binnenkort een internationaal jeugdtoernooi gehouden wordt. ''We hebben er niks over afgesproken, maar het is een mooie wisselwerking'', aldus Harteveld.

Bekijk hier meer informatie over de Tennis Europe-toernooien in Rotterdam en Hoofddorp.