Sarahvanemst KNLTB

Primeur en dubbelslag voor Van Emst in Den Haag

Sarah van Emst heeft op het ITF J5-toernooi in Den Haag zowel het enkel- als het dubbelspel op haar naam geschreven bij de meisjes. Het was de eerste enkelspeltitel op internationaal niveau voor de zestienjarige Zwolse. Bij de jongens boekte Abel Forger zijn tweede toernooizege in twee weken tijd. 

Met elf overwinningen in de laatste dertien ITF-wedstrijden kunnen we spreken van een in topvorm verkerende Van Emst, die in Den Haag slechts een set afstond op weg naar de titel in het enkelspel. In het dubbelspel bleef Van Emst samen met Sophie Schouten helemaal zonder setverlies. In de finale waren ze met 6-2, 6-2 te sterk voor Joy de Zeeuw en Britt du Pree.

Van Emst begon moeizaam in Den Haag, maar ging gaandeweg de week met meer vertrouwen en agressie spelen. Het aanvallende en gevarieerde tennis waar ze om bekend staat, kwam er steeds beter uit. In de finale was Van Emst een maatje te groot voor Joy de Zeeuw, die ze een week eerder ook al had verslagen, toen in de halve finales. In Den Haag werd het 6-2, 6-3 in de finale. 

Van Emst, woonachtig in Zwolle en voornamelijk trainend bij de Bogtstra en Kempers tennis academy in Doorn, maakt dit najaar een mooie ontwikkeling door. Vorige week stond ze in Emmeloord voor het eerst in een enkelspelfinale op ITF-niveau. Daarin was Isis Louise van den Broek toen te sterk. Die kwam afgelopen week in actie op een ITF J4-toernooi in Budapest, waar ze tot de halve finales reikte. Deze week speelt Van den Broek een ITF J2-toernooi in Szekesfehervar, Hongarije.

Derde toernooizege Forger

Voor Forger (16) was het zijn derde enkelspelzege op de ITF-juniorentour. Net als Van Emst stond hij deze week slechts één set af. In de kwartfinales tegen de als eerste geplaatste Amerikaan Jelani Sarr moest hij alles uit de kast trekken om door te gaan: 1-6, 7-6 (4), 6-3. In de finale was Forger te sterk voor de Duitser Nikolai Barsukov: 6-4, 6-4.

Forger was vorige week in Emmeloord (J4) ook al de beste van het stel. Deze zomer won hij in Tirana, Albanië, voor het eerst een toernooi. Beide keren deed hij dat zonder setverlies.

Forger deed niet mee aan het dubbelspel in Den Haag. Jacco Arends en Daniel Meijer waren hierin de beste. Met drie 'straight sets'-zeges veroverden ze de titel. In de finale klopten ze Jay Temming en Lars Wagenaar met 7-5, 6-1.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van het ITF J5-toernooi in Den Haag.