Bozemoj/Paardekooper

'We doen het voor die kids en voor het tennis in Nederland'

Gerard van Hellemondt wordt niet gauw meer verrast als toernooidirecteur van de ITF 4 Leeuwenbergh 2021, maar krijgt door corona nu toch een hoop nieuwe regelzaken voor zijn kiezen. De voorbereiding van het internationale juniorentoernooi, 5 tot en met 11 juli op de gravelbanen van sportcentrum Leeuwenbergh, is er nog drukker op geworden dan normaal.

Van Hellemondt loopt in de laatste week voor het toernooi van hot naar her, maar kent het klappen van de zweep. Hij staat als 25 jaar aan het roer als toernooidirecteur. “Toen we begonnen had je alleen 'Castricum' in Nederland. Dat zit normaal gesproken in de week voor ons. Daar hebben wij ooit het vak geleerd. Door te kijken hoe zij het daar doen.”

Leeuwenbergh, Den Haag, heeft inmiddels twee internationale juniorentoernooien, een ITF 3- en een ITF 4-toernooi. Dit zijn toernooien voor talentvolle spelers van achttien jaar en jonger die ervaring willen opdoen tegen leeftijdsgenoten uit andere landen. Van Hellemondt hoopt dat die eerste in de toekomst nog kan doorgroeien naar een ITF 2- of zelfs ITF 1-toernooi.

Het ITF 3-toernooi, dat normaal gesproken in juni wordt afgewerkt, kon dit jaar niet doorgaan. “Bij dat toernooi hebben we ook te maken met 'hospitality'. Je moet dus verblijf en vervoer voor de spelers regelen”, vertelt Van Hellemondt.

“Het was ook een moeilijke keuze voor dit toernooi. Uiteindelijk hebben we toch de gok genomen omdat we wisten dat die versoepelingen eraan zaten te komen. Al met al zijn we heel blij dat we kunnen spelen. We doen het voor die kids, dat zij ervaring kunnen opdoen en hopelijk iets kunnen bereiken. En voor het tennis in Nederland.”

'Regels sluiten niet helemaal op elkaar aan'

Het internationale juniorentoernooi wordt gespeeld op de acht gravelbanen van het tennispark, dat in totaal 21 banen herbergt. Op die overige banen zijn leden nog wel welkom. “Tot op zekere hoogte. Het is lastig omdat de regels van de ITF niet helemaal aansluiten op de nationale regels. We hebben ook nog een naschoolse opvang hier en dus onze eigen leden. Voor het internationale juniorentoernooi gelden strengere ITF-regels. We hebben daar wel een modus voor gevonden. We laten in ieder geval niet alles door elkaar lopen.”

Van Hellemondt is 'zonder meer' blij met het deelnemersveld. Met Marente Sybesma en Brian Bozemoj (FOTO) doen er twee spelers van het eigen Tennisinstituut T.I.K. mee.

Verder is Daniel Verbeek, die afgelopen week de kwartfinales bereikte op een ITF 4 in Eindhoven, van de partij alsmede Freek van Donselaar, Bastiaan Weststrate, Miko Wassermann, Julian DeSousa. Sophie Schouten, Warda Ait El Bachir, Annelin Bakker, Sanne Schalekamp, Rose Marie Nijkamp en Isis Louise van den Broek. Die laatste haalde afgelopen week de finale in Eindhoven.

Klik hier voor meer informatie over de ITF 4 Leeuwenbergh 2021.

Focus Tennis Academy Open

Tegelijkertijd met de ITF 4 in Den Haag, wordt volgende week een Tennis Europe-toernooi gehouden voor spelers van veertien jaar en jonger. Deze is in Rotterdam op de banen van TV Victoria en wordt georganiseerd door de Focus Tennis Academy. Niels Stemerdink en zijn team organiseren deze week ook al een ITF 4-toernooi en van 13 tot en met 18 juli nogmaals. Ze zijn voor drie toernooiweken in het gat gesprongen dat was gevallen door de annulering van 'Castricum', 'Meppel' en 'Hillegom'.

De Nederlandse inbreng is groot, komende week in Rotterdam. In het speelveld van 32 staan elf landgenoten op de lijst van het hoofdschema bij de jongens. Onder hen Charlie Valentine en Hidde Schoenmakers, die afgelopen week de kwartfinales bereikten op de Amjoy Cup in Eindhoven. Valentine kwam daarna met Sander Paradis en Mees Rottgering in actie op de Summer Cups, het landentoernooi voor junioren. Paradis doet ook mee in Rotterdam. Bij de meisjes staan er, op papier, zeven landgenoten aan de start.

Klik hier voor meer informatie over de Focus Tennis Academy TE junior Open.