Mfnjkstartdag12en14 Jaar2020dsc01911

Toernooi in Etten-Leur wil zich met speciale tennisbanen vestigen op internationale kalender

Toernooileider Jasper Harms en de eigenaar van ZUITNL, Mike van Vugt, hebben er zin in. Ze organiseren voor het eerst een internationaal jeugdtoernooi in Etten-Leur, het ZUITNL Tennis Europe JR 14&U. De internationale tennisjeugd speelt op een speciale baan in Brabant.

ZUITNL heeft de beschikking over negen tennisbanen. Op de begane grond van de tennishal liggen vier hardcourtbanen. Maar het Tennis Europe-toernooi wordt afgewerkt op gravel. De vijf gravelbanen liggen op de bovenste verdieping van de tennishal, het dak van de hal kan open en dicht. "Dit is wel uniek in Nederland", denkt toernooileider Harms. "Het weer maakt voor ons niet uit. We hopen stiekem wel op een buitje. Want dan gaan alle iphones op de fotostand", vult Van Vugt, eigenaar van ZUITNL, aan. Het systeem kan in vier minuten geopend of gesloten worden. "Regen, wind, we kunnen altijd doorspelen en de kwaliteit blijft honderd procent."

Jonge toernooileider

De opvallende tennishal werd augustus vorig jaar geopend. Van Vugt kreeg al positieve reacties op de tennishal. "De supervisor kwam hier binnen en zei dat hij nog nooit zoiets had gezien. Hij is al 25 jaar supervisor, dat is toch een objectieve mening." De tennishal is niet het enige opvallende in Etten-Leur. Toernooileider Jasper Harms is met zijn negentien jaar een van de jongste toernooileiders van het land. Ook zijn moeder Brigitta maakt deel uit van de organisatie van het toernooi. "We zijn organisatorisch betrokken bij het toernooi. Dat zit wel in de genen en heb ik van mijn moeder meegekregen", zegt Harms.

"De jeugd heeft de toekomst. Zijn moeder heeft heel veel ervaring met het organiseren van toernooien. Mario Braat is de toernooidirecteur en ik ben internationaal tennistrainer. Ik ben er als back up. We hebben een heel allround, breed team. We hebben Jasper naar voren geschoven. We spelen in de categorie tot en met veertien jaar. Jasper is negentien jaar, daar zitten heel wat generaties minder tussen als ze het alleen met ons moesten doen", vult Van Vugt aan.

Vestigen op internationale kalender

De organisatie kijkt uit naar het toernooi. "We hebben een spelerslounge, acht hotelkamers, een top fitnessruimte. We willen graag internationaal mee gaan doen. De komende jaren willen we ons vestigen op de internationale kalender. Daar gaat mijn bloed wel sneller van stromen", geeft Van Vugt aan.

Het toernooi in Brabant heeft een mooi internationaal deelnemersveld. Doordat er in het zuiden van het land gespeeld wordt zijn er veel Belgen, Fransen en Duitsers aanwezig. "Maar ook spelers uit Japan en Litouwen. Roemenen ook. We hadden ook een paar Engelsen op de deelnemerslijst staan, maar zij zijn er nu niet bij omdat ze in quarantaine moeten. Bij de meiden is de spreiding groter. We hebben bij het uitdelen van de wildcards ook gekeken naar het feit dat het een internationaal toernooi is. Zodat we een mooi internationaal deelnemersveld krijgen", legt Harms uit.

Schoenmakers in actie

De Nederlandse inbreng in Etten-Leur komt in het jongenstoernooi onder andere van Sander Paradis, Hidde van der Vliet, Kaj Glaser, Jerome Biesheuvel en Sebastiaan Ilsink. Hidde Schoenmakers, afgelopen week goed op dreef bij het Tennis Europe-toernooi in Borne, is ook van de partij in Etten-Leur. Hij won een dubbeltitel in Borne en in het enkelspel bereikte hij de finale.

In het meisjestoernooi voert de Belgische Eline Bex de plaatsingslijst aan. Senna van den Heuvel is de nummer twee van de plaatsingslijst. Verder komen onder andere Pleun Splinter, Mirthe de Bresser, Naomi Jin en Noortje van Linge in actie.

"Het is een hele mooie uitdaging om het toernooi te organiseren. En bijzonder gevoel om iets moois neer te zetten, zeker in deze tijd. Het geeft heel veel energie en het geeft een goed gevoel om dit te doen. We zijn goed op weg", aldus Harms.

Bekijk hier meer informatie over het Tennis Europe-toernooi bij ZUITNL in Etten-Leur.