Mfnjkstartdag12en14 Jaar2020dsc01911

Tennis Europe-debuut voor Tennischool Approach, maar Luttikhuis kent het klappen van de zweep

Ad Luttikhuis van Tennisschool Approach is in het gat gesprongen dat is gevallen door de annulering van de Amstelpark Tennis Academy Trophy. Hij organiseert daarmee voor het eerst een internationaal juniorentoernooi, maar kent het klappen van de zweep dankzij het ITF-toernooi dat al meer dan twintig jaren op de kaart staat in Twente.

De Approach Tennis Academy Open in Borne gaat zondag van start met de kwalificaties. Het is een toernooi van Tennis Europe, onderverdeeld in een TE2 voor spelers van twaalf jaar en jonger en een TE3 voor spelers van veertien jaar en jonger. Waar in de laatste leeftijdscategorie (-12 jaar) doorgaans heel veel spelers uit eigen land te zien zijn, is het deelnemersveld bij een toernooi in de TE2 (TE1 is het hoogste niveau en TE3 het laagste) al internationaler. Luttikhuis ziet spelers uit onder meer Duitsland, België, Frankrijk, Zweden, Finland, Rusland, Letland, Litouwen en Luxemburg.

De tennistrainer en tennisschooleigenaar hoefde niet lang na te denken toen de KNLTB hem benaderde om de vrijgekomen plaats op de toernooikalender te vullen. Ondanks dat het voor hem de eerste keer is dat hij een internationaal juniorentoernooi organiseert, was het antwoord snel gegeven. “We organiseren al jarenlang een Future en kennen dus het klappen van de zweep”, vertelt Luttikhuis. “Het is niet zo van 'wat krijgen we nu op ons bordje'.”

Aan de andere kant hoefde de tennisbond ook niet lang na te denken toen het op zoek moest naar een vervanger voor 'Amstelpark'. “Als ik een late terugtrekking krijg, ga ik op zoek naar een organisatie die bij wijze van spreken binnen een half uur kan beslissen”, vertelt Patrick Kemps van de afdeling toptennis van de KNLTB. “Ad heeft in het verleden aangegeven altijd te willen helpen en klaar te staan als dat nodig is. Dat geldt ook voor Niels Stemerdink van de Focus Tennis Academy. Het liefst zet ik zo'n verzoek bij meerdere partijen uit, maar dat moeten geen partijen zijn die het wiel nog moeten uitvinden. Deze hebben de ervaring en zijn er klaar voor”, aldus Kemps.

Publiek toegestaan

Doordat versoepelingen van de coronamaatregelen op 26 juni ingaan is er ook publiek toegestaan. Tot die dag mag er alleen één begeleider per kind aanwezig zijn bij de wedstrijden.

Samen naar EK voetbal kijken?

Wat het jeugdtoernooi aan side-events te bieden heeft is afwachten omdat nog maar zo kort duidelijk is wat wel en niet mag. “Tot vorige week was nog niet eens duidelijk of je samen naar een voetbalwedstrijd mocht kijken”, zegt Luttikhuis, doelend op de EK voetbal en het al dan niet toestaan van tv-schermen in de horeca. “Het is wel leuk om daar iets mee te doen omdat je natuurlijk met kinderen uit allerlei (Europese) landen zit.”

Begrip voor terugtrekken

Wat de invalbeurt van Approach Tennis in deze toernooiweek betekent voor de toekomst, durft Luttikhuis nog niet te zeggen. Als het aan hem ligt, blijft het niet bij deze ene keer. Het is echter aan de KNLTB om wijzigingen in de kalender aan te brengen en die kalender zit nu aan het maximum van internationale toernooien op Nederlandse bodem. “De toernooien die nu hebben afgezegd hebben de toezegging dat ze niet van de kalender vallen”, vertelt Kemps. “De KNLTB begrijpt dat ze zich hebben teruggetrokken en maakt ze daarin geen verwijten.”

Klik hier voor meer informatie, deelnemers en speelschema's van de TE 12 en 14 APPROACH Tennis Academy in Borne.

Lees deze week op de KNLTB-website ook een voorbeschouwing van de Focus Tennis Academy Open in Rotterdam, dat op de ITF Juniorkalender de plaats in heeft genomen van de ITF 2 Bakkum Dutch Junior Open in Castricum.