Mees Rottgering

Summer Cups: Nederlandse jongens sluiten af met winst op Griekenland

Het Nederlandse jongensteam -14 jaar heeft de groepsfase van de Tennis Europe Summer Cups in Royan, Frankrijk, afgesloten met een 3-0 overwinning op Griekenland. Voor een plek in de finale was de driekoppige formatie onder leiding van Jochem Mol al uitgeschakeld na een 1-2 nederlaag tegen Finland.

Na een jaartje afwezigheid vanwege corona zijn de Tennis Europe Summer Cups dit jaar weer het strijdtoneel waarop de beste jeugdtennissers van Europese landen het tegen elkaar opnemen. De Nederlandse jongens van veertien jaar en jonger kwamen de afgelopen drie dagen in actie in Frankrijk.

Het hoogste doel is het bereiken van het mondiale eindtoernooi (World Junior Tennis voor -14 jaar en Junior Davis/Fed Cup voor -16 jaar), maar het grootste goed is toch wel de ervaring die spelers opdoen. De ervaring van wedstrijden tegen leeftijdsgenoten uit andere landen alsmede het zonder de ouders op pad zijn met een team en een coach.

Om zich te plaatsen voor de finaleronde (waarop dan vervolgens een ticket te verdienen is voor die eerder genoemde ITF World Junior Tennis-competitie) moest worden gewonnen van Finland en vervolgens Frankrijk, maar de Finnen waren op zondag te sterk.

Mees Rottgering (FOTO) won wel zijn enkelspel, met 6-3, 6-3 van Felix Alopaeus. Charlie Valentine moest zijn meerdere erkennen in Linus Lagerbohm (6-2, 6-0). Het Finse team, dat zich later samen met Rusland plaatste voor de finaleronde, ging er met de winst vandoor door een zege in het beslissende enkelspel. Sander Paradis en Mees Rottgering moesten met 6-2, 6-1 hun meerdere erkennen in Oskari Paldanius en Felix Alopaeus. 

Belgen net te sterk

In plaats van een duel met de Fransen stond er hierdoor een wedstrijd in de troostronde tegen België op het programma. Wederom gaf het dubbelspel de doorslag. Rottgering zette net als op de eerste dag een enkelspelpunt op het bord, maar Paradis verloor zijn partij en in het beslissende dubbelspel werd het 4-6, 7-5, 10-3 voor onze zuiderburen. 

Nederland sloot af met een lekkere 3-0 overwinning op de Grieken. Paradis en Valentine wonnen beide hun enkelspel en gezamenlijk ook het dubbelspel. 

De leeftijdscategorieën -16 jaar en -18 jaar treden eind juli aan in de groepsfase van de Summer Cups (28-30 juli). De finaleronde is een weekeinde daarna (2-4 augustus). Groepsindelingen alsmede de spelers die per land aantreden, zijn nog niet bekend gemaakt.

Klik hier voor informatie, speelschema's en uitslagen van de Summer Cups op de website van Tennis Europe.

Nations Challenge

Voor de tennissers tot en met twaalf jaar is er de Tennis Europe Nations Challenge by HEAD. Van 22 tot en met 25 juli treedt een Nederlands team aan in Rakovnik, Tsjechië. Mogelijke tegenstanders zijn Tsjechië, Letland, Polen, Slowakije, Turkije en Oekraïne. De Nederlandse meisjes staan in Rezzato, Italië, aan de start. Zij zitten in een groep met Denemarken, Finland, Italië, Malta, Portugal, Slowakije en Turkije. De beste twee landen plaatsen zich voor de finalerondes van 5 tot en met 8 augustus in Frankrijk (Ajaccio meisjes, Dijon jongens).

Klik hier voor meer informatie over de Nations Challenge op de website van Tennis Europe.