Daniel Verbeek forhand

'Komende drie weken staat mijn bed bij TV Victoria'

Niels Stemerdink heeft het razend druk de komende periode met drie weken achtereen toernooitennis op de gravelbanen van TV Victoria in Rotterdam. De eigenaar van de Focus Tennis Academy maakt zich in eerste instantie op voor een ITF Junior 4-toernooi en hoopt natuurlijk op succes voor zijn eigen pupillen, zoals Daniel Verbeek (FOTO).

Dat Stemerdink zo druk is heeft alles te maken met corona én zijn goede reputatie bij de tennisbond. Hij duikt met zijn Focus Tennis Academy (Rotterdam) in het gat dat is gevallen door de annulering van 'Bakkum', 'Meppel' en 'Hillegom'. Het gaat dan om twee ITF Junior-toernooien, voor spelers van achttien jaar en jonger, en één Tennis Europe-toernooi voor spelers van veertien jaar en jonger.

In Castricum stond voor volgende week aanvankelijk de ITF 2 Bakkum Dutch Junior Open op het programma, maar vanwege de coronamaatregelen zag de organisatie daarvan af. “Het was een last minute call”, zegt Patrick Kemps van de afdeling toptennis van de KNLTB. “Als ik een late terugtrekking krijg, ga ik op zoek naar een organisatie die bij wijze van spreken binnen een half uur kan beslissen”, vertelt Kemps. “Niels is iemand die in het verleden heeft aangegeven altijd te willen helpen als dat nodig is. Een betrouwbare partij.”

Stemerdink organiseert al jaren een indoortoernooi in week 9 en zou ook graag in de zomer op de internationale tenniskalender staan, maar beseft dat het nu om invalbeurten gaan. Bovendien ziet hij toernooien als 'Bakkum' en 'Hillegom' niet graag verdwijnen. “Dat zijn toernooien met zo'n mooie, grote naam, met zoveel historie. Die mogen niet verdwijnen. Als er een andere week vrijkomt, weet de KNLTB ons te vinden.”

Het indoortoernooi van de Focus Tennis Academy kon dit jaar niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Die zijn inmiddels veel minder streng of deels opgeheven, maar wat in Nederland geldt gaat niet per se op voor de internationale tennisbond. “De ITF is nog heel strikt met de coronaregels. Je hebt te maken met het screenen van spelers, elke dag temperaturen. En zo min mogelijk fysiek contact.” Mede daarom is er een grote tent opgezet die dient als spelershome, zodat spelers en begeleiders genoeg ruimte hebben om langs elkaar te bewegen in plaats van dicht op elkaar in de kantine van TV Victoria. Vanuit de tent is er zich op de baan.

'Dit kun je ook niet alleen'

Stemerdink stelt dat het zwaartepunt qua werkzaamheden in de voorbereiding ligt. “Tijdens het toernooi draait het wel. Dan heb je ook een hoofdscheidsrechter. In ons geval is dat Oliver Geenen. Al tien jaar mijn rechterhand. We kunnen lezen en schrijven samen. Dit kun je ook niet alleen”, benadrukt Stemerdink. “We hebben ook geluk gehad met alle medewerking van Rotterdam Topsport, TV Victoria en de bond.”

Voorafgaand en tijdens het toernooi gaan zijn werkzaamheden als tennisleraar ook nog 'gewoon' door. “Mijn bed staat de komende drie weken bij TV Victoria”, lacht Stemerdink.

Tennissers Focus in actie

De Focus Tennis Academy heeft voor het ITF 4-toernooi van volgende week meerdere ijzers in het vuur. Daniel Verbeek en Kyvan Rietkerk zijn volgens Stemerdink goed in vorm en bij de meisjes staan Warda Ait El Bachir en Joy de Zeeuw klaar voor de start.

Tennis was uitkomst in coronatijd

Waar de coronatijd voor veel sporten een stop betekende, konden de tennissers grotendeels gewoon blijven door trainen. Alleen in de wintermaanden was het een beetje improviseren.

“Je moet creatief zijn. Gelukkig hebben we wel door kunnen trainen. Er waren in een bepaalde periode nog wel wat internationale toernooien. Anderen hebben intern veel wedstrijden gespeeld. Het was voor iedereen een nieuwe situatie, wat dat aangaat maakte het geen verschil.”

Stemerdink zag ten tijde van de strenge(re) lockdown dat de tennisbaan voor zijn spelers de ideale uitlaatklep was. Het werd zelfs nog meer gewaardeerd omdat zoveel sporten verboden waren. “Iedereen was heel blij dat-ie op de baan kon staan. Alsof het een uitje was waar ze naar uitkeken. We hebben ook enorm genoten van het buiten spelen met 2, 3 graden Celsius. Slechts twee weken was het echt niet mogelijk. Toen hebben we genoten van het winterweer. Verder was het eigenlijk ideaal, nagenoeg geen probleem qua winterse omstandigheden” aldus Stemerdink.

Klik hier voor meer informatie, deelnemers en speelschema's van de FOCUS TENNIS ACADEMY ITF JUNIOR OPEN 2021 (GRADE 4).