Mfnjkfinaledag16en18jaar2020dsc00394

Enorme belangstelling voor Amjoy Cup; inschrijving 'meer dan snel vol'

Vorig jaar zomer was de Amjoy Cup een heuglijke gebeurtenis omdat het jeugdtoernooi symbool stond voor de terugkeer op de tennisbaan nadat ons land was overvallen door corona. Dit jaar is het opnieuw een weerzien na een lange periode zonder toernooien en dat is goed te zien aan het enorme aantal inschrijvingen. Toeschouwers zijn alleen nog niet toegestaan.

Het toernooi dat de laatste jaren dermate gegroeid is dat er nu wordt gespeeld bij twee Brabantse tennisclubs in plaats van één kan zich verheugen in enorme belangstelling van jeugdtennissers uit Nederland en omringende Europese landen. Ook zijn er deelnemers uit onder meer Canada, Argentinië en de VS. “Het toernooi zat meer dan snel vol. Om een indruk te geven: bij de ITF 4 voor de jongens hadden we 395 inschrijvingen voor de jongens op een speelveld van 32. Bij de meisjes 345”, vertelt toernooidirecteur Wim van den Hurk.

Het ITF 4-toernooi wordt gespeeld bij ELTV en gaat op maandag van start met de kwalificaties. Gekoppeld aan het ITF-evenement is een rolstoeltennistoernooi, van donderdag 24 juni tot en met zaterdag 26 juni. Het Tennis Europe-toernooi bij TOS Bergeijk gaat op zaterdag van start met de kwalificaties.

Afscheid David Lloyd

Waar het toernooi in 2018 nog werd gehouden op het David Lloyd-tennispark in Veldhoven, zijn nu ELTV en TOS Bergeijk gastheren voor de talentvolle junioren. ELTV (Eindhoven) werd in 2019 voor het eerst erbij betrokken. Sinds 2020 wordt er gespeeld op de banen van ELTV en van TOS Bergeijk.

“Vorig jaar is afscheid genomen van David Lloyd. Dat komt door de coronamaatregelen”, weet Van den Hurk. “Zij hebben met zoveel verschillende protocollen te maken -daar is namelijk ook een zwembad, fitness, yoga- dat ze niet ook nog een apart protocol voor het tennistoernooi konden of wilden maken. Dat is de reden dat wij zijn verhuisd naar TOS Bergeijk. Soort van noodgedwongen, maar we zijn er wel met open armen ontvangen.”

Reuring

De Amjoy Cup is meer dan een jeugdtoernooi. Rondom het toernooi werden in eerdere jaren allerlei evenementen voor jeugd, ouderen en gehandicapten gehouden. Dat valt nu, net als in 2020, weg omdat alle aandacht uitgaat naar het coronaproof maken van het evenement. Daarvoor is ook een speciale covid 19-officer aangesteld. “Dat is een voorwaarde vanuit Tennis Europe en de ITF. Die covid-19 officer moet er bijvoorbeeld op toezien dat alle spelers een negatieve pcr-test overleggen.”

Publiek is vanwege de coronamaatregelen nog niet toegestaan. “Het advies van de ITF is om geen toeschouwers toe te laten er daar houden wij ons aan. We kiezen daarin voor zekerheid. Het wordt ook ontmoedigd om al te veel reclame te maken vooraf en dat doen we dus ook niet. Volgend jaar willen we weer zorgen voor veel meer reuring rondom het toernooi”, aldus Van den Hurk, die begint aan zijn vierde editie (als toernooidirecteur) van de Amjoy Cup.

Arthur Fils

Dat er sterren van de toekomst rondlopen op de Amjoy Cup werd in 2020 bewezen. Arthur Fils won vorig jaar in de finale van de Nederlander Stian Klaassen met 6-0, 4-6, 6-3 en veroverde later dat jaar de enorm prestigieuze Orange Bowl. Deze maand stond de Fransman in de finale van het juniorentoernooi op Roland Garros.

De Nederlandse inbreng komt deze editie in ieder geval van Daniel Verbeek, Freek van Donselaar, Miko Wassermann en Julian de Sousa bij de jongens. Sophie Schouten, Warda Ait El Bachir, Sanne Schalekamp, Annelin Bakker, Sarah van Emst en Isis Louise van den Broek doen een gooi naar de titel bij de meisjes. Daarnaast zijn er nog tal van landgenoten die zich via de kwalificaties hopen te plaatsen voor het hoofdschema.

Voor meer informatie over het ITF Juniors 4-toernooi bij ELTV, klik hier.

Nederlandse toernooizeges

Op het Tennis Europe-toernooi was er in 2020 een volledig Nederlandse finales bij de jongens en de meisjes -14 jaar, gewonnen door respectievelijk Manvydas Balciunias en Dilara Okur. Dit jaar wordt er wederom gespeeld in de -14 en daarnaast in de onder12-categorie.

Voor meer informatie over het Tennis Europe-toernooi bij TOS Bergeijk, klik hier.