KNLTB Vlag wapperen wind

Welke regels gelden er bij extreme hitte?

De zomer is in volle gang en de tropische temperaturen volgen elkaar op de Nederlandse tennisbanen in snel tempo op. Wat is nu de beste wijze om je hoofd koel te houden en te blijven presteren? En welke regels gelden er nu eigenlijk bij extreme hitte?

Enkele tips om koel te blijven:

  • Draag bij warm weer luchtige, loszittende, lichtgekleurde kleding van ‘ademend’ materiaal. Hierdoor kan het zweet goed verdampen en kan je lichaam de warmte goed kwijt.
  • Draag een witte pet of hoed om je hoofd, gezicht en nek extra te beschermen.
  • Neem een parasol of paraplu mee die je schaduw geeft tijdens pauzes en wissels.
  • Begin te drinken tijdens de warming up en drink vervolgens bij elke wissel enkele slokjes. Het is belangrijk om regelmatig te drinken, zonder dit te overdrijven. Een manier om te checken of je vochtbalans goed is, is de kleur van je urine. Is je urine helder van kleur, dan is de vochtbalans goed. Donkere urine wijst op enige mate van uitdroging en dan moet je meer drinken.  
  • Maak bij wedstrijden die langer duren dan één à anderhalf uur gebruik van een sportdrank in plaats van alleen water. Hierdoor vul je niet alleen vocht aan, maar ook de verloren gegane elektrolyten  en koolhydraten.
  • Je kunt extra verkoeling krijgen door de sportdrank te drinken in de vorm van een slush (een ijsdrank). Bij sommige toernooien kun je die kopen. Je kunt ze ook zelf maken en dan in een koelbox meenemen. Zie voorbeeld
  • Koel jezelf door gebruik te maken van koele, natte handdoeken, waarbij je één in je nek en één over je bovenbenen legt. Mocht je de mogelijkheid hebben, rol dan nog wat ijsblokjes in de handdoek voor extra verkoeling. 
  • Zorg daarnaast dat je tussen je wedstrijden door zoveel mogelijk in de koelte blijft of koel jezelf af door door een sproeier heen te lopen of even koud te douchen.

Wat zijn de regels bij extreme hitte?

Een goede indicator van de lichamelijke last is die de hitte met zich meebrengt is de hitte-index, een combinatie van de temperatuur die de thermometer aangeeft plus de relatieve luchtvochtigheid. De actuele hitte-index kun je hier vinden. 

De ITF en WTA hanteren als grens om wedstrijden aan te passen een hitte-index van 34; bij een hitte-index van 40 worden wedstrijden volledig stilgelegd.  

De bondsgedelegeerde of de toernooileider heeft de mogelijkheid om partijen aan de hitte aan te passen, bijvoorbeeld door ze te verkorten, te verplaatsen of stil te leggen. 

Het verkorten wordt genoemd onder punt 25 van het toernooireglement, onder het kopje “Het bekorten van partijen”, met de volgende twee opties:

  1. Het spelen van een beslissende wedstrijdtiebreak tot en met 7 of tot en met 10 punten of
  2. Het spelen van een beslissend punt systeem

Deze opties kunnen tezamen of afzonderlijk worden toegepast.

Daarnaast kan de competitie- of toernooileiding ervoor kiezen om de wedstrijden eerder (in de relatieve koelte van de ochtend) of later (in de relatieve koelte van de avond) te laten spelen. Bij extreme hitte kunnen de wedstrijden volledig stilgelegd worden, net zoals dit bij regen of onweer mogelijk is. Ook zou de organisatie sproeiers kunnen neerzetten of een opblaasbad met koud water waar spelers verkoeling kunnen vinden. Bij oververhitting is onderdompeling in een koud bad de snelste manier om snel af te koelen.

Meer informatie vind je in bijlage H Hitteregel van het toernooireglement.

Op deze pagina lees je meer over de regels rondom hitte.