KNLTB Vlag wapperen wind

Juniorentennissers binden de strijd aan met internationale leeftijdsgenoten op Nederlandse bodem

De betere juniorentennissers van Nederland binden ook volgende week weer de strijd aan met internationale leeftijdsgenoten op toernooien van Nederlandse bodem. In Amsterdam is een Tennis Europe 3-toernooi voor de leeftijdscategorieën -14 en -16 en in Castricum strijden de oudste junioren onder de vlag van de ITF op de vermaarde TC Bakkum Dutch Open. Het zijn in beide gevallen toernooien met een bijzondere status.

Guy den Ouden

Amstelpark Tennis Academy Trophy

Op het schitterende complex aan de rand van het Amsterdamse Bos is volgende week de Amstelpark Tennis Academy Trophy, een juniorentoernooi dat voor het achtste jaar op de kalender staat en werd onderscheiden als 'Beste Tennis Europe Toernooi in 2018'. Een prijs waar een geheel verzorgde tweedaagse reis naar Roland Garros aan vast zat.

“Onze kracht is vooral dat er altijd genoeg trainingsbanen zijn en dat we vrij flexibel zijn qua organisatie”, zegt Hans Puijker van Amstelpark. “We zorgen ervoor dat de speler altijd centraal staat. We helpen met een hotel, wat in Amsterdam steeds moeilijker wordt. We proberen de wedstrijden heel strak te plannen. Omdat we achttien buitenbanen hebben (en vorig jaar zelfs nog 21) is er altijd genoeg ruimte om in te spelen. We leggen altijd de ballen klaar 's ochtends. Op sommige toernooien moet je die ballen huren, maar daar doen wij niet moeilijk over.”

Het is een stukje locatie, een stukje dienstbaarheid, een stukje bereikbaarheid, een stukje aankleding (sfeer) van het tennispark. Het zijn al die dingen samen, mogelijk gemaakt door een klein, maar professioneel en flexibel organisatieteam in samenwerking met de KNLTB, waarmee het toernooi de waarderingsprijs verdiende. Puijker roemt de kracht van zijn kleine team, waarin iedereen de tennistaal spreekt. “Eigenlijk doe ik het samen met mijn dochter, Ilse, plus een ondersteunende kracht. En we werken al heel lang, en goed, samen met de hoofdscheidsrechter, Tim Valgaeren. Daarnaast hebben we natuurlijk nog een aantal medewerkers.”

Volgens Puijker zijn het vooral 'de kleine dingen die het doen'. “Fitness, sauna, professionele koks in de keuken, goede en snelle horeca, we organiseren een Hollandse avond. We vinden het eigenlijk heel normaal wat we doen, maar wel heel leuk dat we die waardering krijgen. We vinden het een superweek en doen het heel graag. Het is ons leven.”

Puijker ziet niet de noodzaak om door te groeien naar een toernooi met een hogere status dan TE3. “Deze status is het mooiste, omdat dan de Nederlandse tennissers kunnen meedoen die net tegen de top aanhikken. Zodat zij zich ook kunnen meten met buitenlandse krachten. De top 5, top 8 weet zijn weg toch wel te vinden.”

Er wordt gespeeld in de leeftijdscategorieën -14 en -16. Volgend jaar krijgt het toernooi ook de junioren tot en met twaalf jaar erbij.

Klik hier voor meer informatie over de Amstelpark Tennis Academy Trophy (1-7 juli).

TC Bakkum Dutch Open

In Castricum staat één van de bekendste en langst lopende juniorentoernooien van Nederland op het programma. De TC Bakkum Dutch Open heeft sinds 1998 de ITF Grade 2-status en is daarmee het hoogst aangeslagen toernooi voor de oudste junioren binnen de landsgrenzen. Juniorentoppers van over de hele wereld weten het toernooi te vinden.

Vrijwel alle Nederlandse toppers kwamen ooit in actie in Castricum, maar ook grote buitenlandse namen als Gustavo Kuerten, Gael Monfils, Jo-Wilfried Tsonga, Andrea Petkovic en Dinara Safina. De Fransman Lucas Pouille, een ex-toptienspeler, deed in 2010 nog mee. Twee deelnemers aan de editie van 2017 maakte dit jaar furore op Grand Slam-niveau. De Deense Clara Tauson en de Italiaan Lorenzo Musetti wonnen dit jaar respectievelijk het meisjes- en het jongensenkelspel op de Australian Open.

Het toernooi bestaat al sinds 1956 en kreeg in 1981 van de KNLTB het predicaat 'Internationale Jeugdtenniskampioenschappen van Nederland'. Toernooidirecteur Ronald van der Horst zet samen met zijn team nu al weer jaren een hoogwaardig toernooi op poten, waar zo'n tweehonderd deelnemers uit plusminus 35 verschillende landen aan meedoen. Het TC Bakkum Dutch Junior Open vormt samen met het jeugdtoernooi van Wimbledon en toernooien in Duitsland en Zwitserland een sterk Europees jeugdcircuit en trekt ieder jaar dan ook spelers uit de top honderd van de ITF-jeugdranglijst, mede omdat er veel punten te behalen zijn.

Vorig jaar haalden Christian Lerby en Guy den Ouden de derde ronde bij de jongens en bij de meisjes kwamen geen landgenotes voorbij de tweede ronde. Den Ouden doet dit jaar weer mee en naast hem zijn Deney Wassermann, Niels Visker en Thijmen Loof rechtstreeks geplaatst voor het hoofdschema. Melissa Boyden is het enige Nederlandse meisje dat op basis van haar ranking geplaatst is. Anouck Vrancken Peeters valt er vooralsnog net buiten.

Het toernooi op tennispark De Vinkebaan begint dit jaar op 30 juni met de kwalificaties en vanaf 2 juli worden de wedstrijden uit het hoofdschema gespeeld.

Klik hier voor meer informatie over het toernooi op de website van de ITF.