Conny tennisteam1

Rotterdamse zussen blijven tennissen ondanks fysieke uitdagingen

Ondanks fysieke uitdagingen blijven de zussen, Ellen (67), José (66), Conny (61) en Trudy (58) tennissen. Sterker nog; ze vormen al jaren een hecht competitieteam. ‘We spelen bij TV Ommoord in Rotterdam. Elke week met alle zussen bij elkaar. Daarnaast doen we mee aan de Voorjaars- en Najaarscompetitie.’

Tennis helpt hen om gezond te blijven. ‘Als mensen een sportief verleden hebben herstellen ze volgens ook sneller. Mensen die nooit aan sport doen blijven langer in een blessure hangen denken wij. Het met elkaar bezig zijn op een sportieve manier staat bij ons voorop. Winnen is niet het belangrijkste. We zien spelers van 87 jaar nog lekker een balletje slaan.’

De zussen hebben op middelbare leeftijd gekozen voor tennis. ‘We spelen allemaal ongeveer twintig jaar. Op jongere leeftijd deden we aan andere sporten als basketbal en volleybal, maar op een gegeven moment werden we daar te oud voor. Toen zijn we gaan tennissen, omdat vrienden en kennissen ook speelden.’

De laatste jaren hebben de zussen stuk voor stuk fysieke uitdagingen gekend, maar ze zijn desondanks blijven doorspelen. Een stoma, hersentumor, versleten knie en een pacemaker heeft hen nooit weerhouden om door te blijven tennissen.

‘Beweging is ook in moeilijke tijden voor het lichaam belangrijk. We moeten er niet aan denken dat tennis weg zou vallen. We blijven spelen totdat het echt niet meer gaat. Saai wordt het in ieder geval nooit, want geen enkele wedstrijd is hetzelfde. Bovendien ontmoeten we tijdens competitie nieuwe mensen. Het is echt een dagje uit voor ons. Dus voorlopig blijven we lekker tennissen.’

Naast de fysieke gezondheidsvoordelen draait het bij de zussen ook om het sociale aspect. ‘Tennis is een verbindende sport. We zijn met zijn vieren zowel op de baan als daarbuiten hecht. Veel meer dan onze andere twee zussen die niet spelen. Tennis is dus ook op sociaal vlak belangrijk voor ons. Een groot deel van de kennissenkring zien we op de club. Als wij toernooien of competitie spelen dan worden we vaak herkend als “het zussenteam”. We zijn in de regio berucht en beroemd, haha!’

Het blijkt maar weer eens dat tennis meer is dan alleen tegen een balletje slaan. Gezelligheid en gezond bezig zijn is het allerbelangrijkste.