Bert Beks

Ondanks leeftijdsverschil pakt Beks weer de titel in Asten

Op het MT 200-toernooi in Asten stond er net als vorig jaar geen maat op Bart Beks, die als vijftiger de hoofdprijs pakte in de 35+-klasse. Voor de met blessureleed kampende Bart Theelen bleef een zevende titel van 2023 uit.

Het toernooi dat van 2014 tot en met 2019 in Bergen op Zoom plaatsvond. beleefde vorig jaar een doorstart aan de andere kant van Noord-Brabant. Met John Vievermans aan het roer werd tennis tussen Kerstmis en Nieuwjaarsdag nieuw leven in geblazen. Opvolger Astrid van Oosterhout wist ook voor deze editie weer een kwalitatief sterk deelnemersveld bijeen te sprokkelen; klein maar fijn.

Een tegenvaller was de afwezigheid, zonder afzegging, van een vijftal spelers. "Niet alleen voor de organisatie is dat vervelend, maar vooral ook voor een tegenstander die een heel stuk reist om hier een wedstrijd te spelen", zegt Van Oosterhout, die verder wel mooie partijen zag op de vier binnenbanen van Tennishal Asten, waar van 27 tot en met 31 december tot 18.00 uur gespeeld werd. Daarna moest worden plaatsgemaakt voor de deelnemers aan het jaarlijkse kersttoernooi van de vereniging. Het is de huidige realiteit van indoortennis in Nederland, waar het aantal binnenbanen al jaren afneemt.

Opwarmen voor NKS 35+ Indoor

Met het oog op de naderende NKS 35+ Indoor, vanaf 20 januari in Hilversum, gold het toernooi in Asten als een ideale gelegenheid om de vorm te peilen en warm te draaien. Zoals voor Bart Beks, die het aantal wedstrijden op de Masters Tour de afgelopen jaren beperkt houdt tot voornamelijk NK's en WK's. Het toernooi in Asten was zijn vierde van 2023, op de Masters Tour wel te verstaan.

De vijftigjarige Brabander houdt wel van een uitdaging en had zich net als vorig jaar ingeschreven voor een categorie met jongere gasten. Beks won de 35+-klasse door twee, veel jongere, Duitsers te verslaan. De 39-jarige Alexander Gerasch met 6-2, 4-5 (opgave) en de 38-jarige Oliver Manz met 6-1, 7-5. Het is de vraag in welke leeftijdsklasse, en in hoeveel categorie├źn, Beks het over drie weken gaat proberen op de NKS 35+ Indoor. Vorig jaar haalde hij de finale van het herenenkelspel 50+ en de halve finales van het herenenkelspel 35+.

Razend spannend was het in de 50+, waar Danny Egter, Dennis Raymakers en Mike Simon na vier duels gelijk stonden in punten en sets. Op basis van gamesaldo ging Simon met de titel aan de haal. 

Tom Heskes was 'the last man standing' in de 55+, waar oud-wereldkampioen Bart Theelen met blessureleed kampte en de strijd moest staken. Heskes klopte Theelen in een geweldige pot met 6-3, 3-6, 11-9 en won vervolgens ook van Tim van Dijk en Theo Hoek. Theelen ging in zijn tweede wedstrijd door zijn rug, moest de strijd staken en kwam niet meer in actie.

Revanche voor Smits

Veel spanning en kwalitatief hoogstaand tennis in een 60+-categorie met vier dames leverde een titel op voor Mieke Smits, haar vierde van 2023 en 26ste op de Masters Tour in totaal. De 62-jarige Smits moest er hard voor werken, met name tegen Karien Theeuwes (7-5, 7-6) en Saskia Vliegen-Leutscher (6-2, 2-6, 10-5). Vliegen-Leutscher won in 2022 nog de titel, ten koste van onder meer Smits.

Duitse zeges

Mooie schema's in de 45+ en 65+ bij de heren, waar na een poulefase vier spelers doorgingen naar de kruisfinales. In de 65+ won Gerie Verkoelen de finale van Ben van der Steen met tweemaal 6-4.

In de 45+ moest Bas Middelkoop net als in 2022 zijn meerdere erkennen in de Duitser Marcel Lenssen. Dit keer zelfs tot tweemaal toe. Na een 1-6, 6-3, 10-0 nederlaag in de groepsfase werd het in de finale 6-3, 6-2.

Ook in het damesenkelspel 40+ en in het herenenkelspel 30+ ging er een Duitser met de titel aan de haal. Frouke Emmelmann rekende af met landgenote Katrin Holz en de Deense Louise Aalbaeck.

Philip Mueller moest vorig jaar, ondanks het leeftijdsverschil in zijn voordeel, nog zijn meerdere erkennen in Bart Beks maar nu lag voor hem de weg vrij naar succes in de 30+. Na een poulefase en kruisfinales versloeg hij Floris-Jan Boers in de eindstrijd met 6-4, 6-1. Mueller verloor in 2022 van Beks en won van Marc Felius. Die laatste veroverde dit keer de titel in zijn eigen klasse (40+). Felius klopte de Italiaan Mattia Barbarino met 1-6, 7-5, 10-8 en Frank de Leeuw met 6-2, 6-2. Felius won eerder in 2023 ook al een MT200 in zijn eigen Middelburg, het toernooi dat hij in 2024 voor de vierde keer gaat organiseren.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van het MT 200-toernooi in Asten.