Nelly tennisinspiratie

Nelly (82) laat eenzame ouderen samen tennissen

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn, luidt het gezegde. Maar je bent natuurlijk zo oud als je je voelt. De 82-jarige Nelly Zeelen uit Odijk voelt zich in ieder geval vitaal genoeg om vier keer in de week te tennissen. Twee ochtenden helpt ze eenzame ouderen hun huis uit te komen om samen te spelen. ‘Vanaf de eerste bal die ik sla zie ik het plezier van de ander, die niet kan wachten op de volgende bal.’

Tennis is voor Nelly een manier om mensen vooral plezier te brengen. Bewegen op de baan kan volgens haar ook therapeutisch werken. ‘Mensen die achter de zogenaamde geraniums zitten, probeer ik al sinds 1991 daarachter vandaan te halen. Vooral ouderen ervaren veel eenzaamheid. Hen probeer ik op de tennisbaan te krijgen, zodat zij de ellende van zich af kunnen slaan. Zij voelen dan wat tennissen met hen kan doen. Soms wordt er even gehuild. Dat is hartverscheurend. Iedereen heeft zijn of haar rugzak gevuld met dingen die zijn gebeurd in het leven. Dan is het goed om via tennis alles even naar buiten te gooien. Tennis is meer dan tegen een bal slaan. Het is niet te beschrijven wat het met de mensen kan doen. Na het spelen gaan ze met plezier in hun lijf naar huis.’

Via mond-op-mond reclame probeert Nelly mensen te bereiken om naar haar club SV Odijk te komen. ‘Mensen schatten mij altijd jonger in, maar ik ben 82 jaar. Ik denk dat het komt doordat ik zo gelukkig ben met wat ik heb. Het liefst ga ik langs de deuren om mensen uit te nodigen een keer te komen tennissen.’

De vereniging net onder Zeist beschikt over zes verlichte kunstgrasbanen en heeft een mand met ballen klaarstaan voor de ochtenden wanneer Nelly aan het werk gaat. Vrijwilligerswerk wel te verstaan. Ze vraagt dan wel 2,50 euro, maar die gaan in een potje voor het goede doel.

‘Ik nodig mensen op een laagdrempelige manier uit om naar de club te komen. Ik heb nog wel een racket die ze mogen lenen. Vervolgens blijven de mensen hangen op de club, want ze leggen nieuwe contacten. Dat is belangrijk. Als ze eenmaal een keer geweest zijn dan staan ze er de volgende keer weer. Dat voel je gewoon.’

De groep bestaat uit verschillende mensen, maar dat maakt voor Nelly niets uit. ‘Een racket en een bal blijven altijd hetzelfde. De leeftijd van de spelers ligt tussen de veertig en de tachtig jaar. Iedereen vindt het leuk om met elkaar te spelen. Mijn grootste wens is om een ieder die elke dag maar achter de computer zit te verplichten naar buiten te gaan. Weg van dat scherm en echte mensen zien. Samen zijn is waar ik het voor doe. Er is namelijk veel eenzaamheid.’

Sporten en specifiek tennissen is gezond. Tennis is sociaal, fysiek en mentaal prikkelend. Volgens Nelly zou het goed zijn voor de algemene gezondheid als iedereen elke dag even naar buiten gaat om actief bezig te zijn.

‘Ik wil iedereen aanraden om regelmatig een moment voor zichzelf te nemen. Ga naar buiten, pak een racket en sla alle stress lekker van je af. Dat zou heel veel goed maken in de wereld. In China ben je verplicht om in de lunchpauze naar buiten te gaan en samen oefeningen te doen. Het gedoe om je heen even loslatend. Ik weet zeker dat het geestelijk heel positief is om op die momenten tegen een bal te slaan. Daarna kun je er weer fris tegenaan.’

Als 80-plusser heeft ze vooral veel oog voor de ouderen om haar heen. Of ze een voorbeeld is voor anderen wil Nelly uit bescheidenheid niet zeggen. Maar dat is ze natuurlijk wel. Liever omschrijft ze het als volgt:  ‘Ik hoop dat mensen mijn voorbeeld volgen. Er kan namelijk niet genoeg aandacht zijn voor de ouderen onder ons. Want er is meer eenzaamheid achter de vier muren dan wij denken. Dankbaar ben ik dat ik elke dag kan doen wat ik doe. Ieder moment dat ik op de baan sta besef ik dat. Ik krijg nu alweer zin om te tennissen, haha.’

De 82-jarige Nelly Zeelen uit Odijk is een voorbeeld voor velen. Daarom luidt het gezegde voortaan: Iedereen wil oud worden, iedereen wil een Nelly zijn.

Tennis is voor iedereen.